Још једна донација Економске Комисије УН за Европу (УНЕЦЕ), уручена Србији-Министарству заштите животне средине

Још једна донација Економске Комисије УН за Европу (УНЕЦЕ), уручена Србији-Министарству заштите животне средине

25-26 јуна у Француској/Паризу, у организацији УНЕЦЕ и Министарства социјалне политике и здравља Француске, одржан је 5. Састанак експертске радне групе која се бави питањима подједнаког приступа води и санитацији на нивоу Евро региона Светске здравствене организације.

Помоћница министра Биљана Филиповић Ђушић и представница Регионалне Агенције за економски развој Шумадије и Поморавља-РЕДАСП: Јасминка Луковић –Јагличић, представиле су резултате пројекта : ''Самопроцена једнаког приступа води и санитацији у Србији, ''који је недавно завршен на територији Шумадијског и Поморавског округа.

Овај пројекат је Министарство заштите животне средине реализовало уз финансијску подршку италијанског Министаства животне средине, копна и мора,а активности су координисане од стране РЕДАСП.

Резултати пројекта препознати су од стране УН агенција и представника присутних земаља, као пример одличне праксе, како сарадња измећу различитих институција, организација и цивилног сектора, на свим нивоима: националном-регионалном-локалном, доприноси најбољем резултату.

Пројекат је показао реалну ситуацију по питању једнаког приступа води и санитацији на навионалном и локалном нивоу и добијене су конкретне препоруке за унапређење стања у области географских диспаритета, угрожених и маргинализованих група и финансијске доступности. Мултидисциплинарни тим различитих министарстава која се баве темом воде, санитације и људских права, представници 13 окалних самоуправа из Шумадије и Поморавља, учествовао је у реализацији пројекта. На основу квалитетне Прве фазе процене, УНЕЦЕ је одобрио и додатна средства за реализацију Друге фазе: Израду Акционог плана за унапређење једнаког приступа води и санитацији у Србији.

Уговор о донацији свечано је уручен помоћници Мминистра за међународну сарадњу: Биљани Филиповић Ђушић од стране представнице УНЕЦЕ задужене за имплементацију Протокола о води и здрављу-г-ђе Chantal Demilecamps, а у присуству представника Светске здравствене организације, Регионалне канцеларије за Европу, представника Министарства соцјалне политике и здравља Француске, представника Македоније, Јерменије, Румуније, Бугарске, Азербејџана Руске Федерације, Белорусије, Молдове и многобројних међународних НВО организација које се баве питањима воде и санитације.

Локални партнер, као и у Првој фази, биће Регионала агенција за еконосмки развој Шумадије и Поморавља.