Јавно слушање о квалитету ваздуха у Народној скупштини

Јавно слушање о квалитету ваздуха у Народној скупштини

Јавна расправа о квалитету ваздуха у Србији показује да смо на путу друштвеног консензуса о животној средини, али здрав живот и животно окружење нису могући уколико свако од нас својим личним односом и променом навика не учествује у том значајном процесу, рекао је министар заштите животне средине Горан Триван данас на јавном слушању Одбора за заштиту животне средине Народне скупштине.

Министар је указао на бројне узроке загађења ваздуха и нарушавања животне средине, оцењујући да је јавни дискурс о квалитету ваздуха показао довољно нараслу критичку свест јавности да би заштита животне средине добила високи друштвени значај који јој припада. Горан Триван је укратко упознао присутне са мерама Министарства за побољшање квалитета ваздуха које су у току, као и са дугорочним мерама које ће бити реализоване у наредном периоду. Поред законодавног оквира, од великог значаја је прецизно утврђивање квалитета ваздуха, због чега ће Министарство у овој години издвојити још 25 милиона динара за набавку мерних станица, поред већ издвојених средстава која су употребљена за набавку мерних станица у Новом Пазару и Вршцу, истакао је министар. Протекле године Министарство је подржало пројекте локалних самоуправа на основу којих је пошумљено 280 хектара, а ове године ће доделити још 41 милион динара, чиме ће се обезбедити нове површине под шумом у Србији. У припреми је пропис на основу којег ће бити омогућена  додела субвенција за куповину електричних и хибридних возила што је парадигма воље државе да инвестира у саобраћај, рекао је Триван и најавио да ће Министарство, имајући у виду предлоге и иницијативе заинтересованих грађана и асоцијација, размотрити могућности за увођење олакшица онима који би се определили за возила на гас.

Како је нагласио министар Триван, потребно је уградити заштите животне средине у све секторске политике, и еколошке принципе примењивати и кроз редукцију саобраћаја, затварања индивидуалних ложишта и прикључивање домаћинстава на систем даљинског грејања, контролу и ограничење индустријске емисије,  урбанизам, и друге мере, а  због сложености ових питања, њихово решавање кроз рад комисије владе Републике Србије је прави пут, јер Министарство заштите животне средине у овом процесу не може бити само.

Маја Гојковић, председница Одбора за заштиту животне средине НС РС и председница Народне скупштине, рекла је да је јавно слушање Одбора које је иницирала неформална Зелена посланичка група, окупило представнике релевантних институција за животну средину, како би заједно потражили одговоре на питања од интереса за све грађане Србије. Како је истакла, држава улаже у животну средину, и навела пример ЕПС-а који је уложио више од 475,6 милиона евра у ове пројекте, али је Одбор спреман и да ради на даљем побољшању законодавног оквира, где је у изгледу усвајање више значајних законских прописа.

Енергетски сектор један је од најзначајнијих за стање животне средине и квалитет ваздуха, због чега енергетске компаније улажу велика средства у ову област, рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић у свом обраћању. Антић је нагласио да емисије полутаната из термоелектрана нису учествовале у последњем таласу погоршања квалитета ваздуха, али да у овом сектору, поред побољшања која су евидентна, мора да се ради на постројењима за одсумпоравање, што је пројекат који захтева велика средства и дуго време реализације од 35 месеци. Он је између осталог навео да су у току пројекти на модернизацији постојећих капацитета вредни 475 милиона евра, да се наставља са мерењем енергетског микса, и ради озбиљно на гасификације Сбије, на шта је до сада уложено више од 500 милиона евра.

Град Беoград је у одговору на погоршање квалитета ваздуха утврдио план за смањење загађења који обухвата 43 мере које ће бити спроведене у наредних пет година, рекао је Горан Весић, заменик градоначелника Београда. Међу бројним мерама он је најавио почетак изградње метроа за крај ове године, увођење речног превоза, стимулисање возача електричних и хибридних возила увођењем још 17 електро-пуњача  и бесплатним паркирањем у гаражама, подстицај „зеленој“ градњи, итд.

Амбасадор Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио нагласио је значај учешћа грађана у реализацији политика на заштити животне средине, и успостављања дијалога који ће допринети јачању свести о значају здраве животне средине.

О квалитету ваздуха у Војводини и мерама које се предузимају, говорио је Драган Ђурица из Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, док су стручни осврт на проблем загађења ваздуха изнели еминентни стручњаци, Миленко Јовановић из Агенције за заштиту животне средине, Урош Ракић из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и проф. др Александар Јововић са Машинског факултета Универзитета у Београду.

Попуњена сала и бројна питања присутних указали су на велики значај и високу заинтересованост јавности за ову тему, а након свих излагања и дискусије, наметнуло се опште уверење да је за квалитет ваздуха пресудно да мере које буду предузимане покажу очекиване резултате, како би омогућили наредним покољењима да удишу чист ваздух.