Јачање сарадње Србије и Италије у области заштите животне средине

Јачање сарадње Србије и Италије у области заштите животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван примио је данас у куртоазну посету новоименованог амбасадора Републике Италије у Београду Њ.Е. Карла Ло Каша, и том приликом разговарао о могућностима развијања сарадње две земље у области заштите животне средине.

Амбасадор Ло Кашо предложио је  да се, на основу одличне сарадње и добрих односа са Србијом, интензивира и прошири сарадња са нашом земљом у области заштите животне средине на институционалном нивоу. Ло Кашо је нарочито нагласио подршку своје земље Србији у придруживању Европској унији. „Наше стратешко партнерство подразумева да подржавамо и пратимо Србију на њеном европском путу. Србија у томе бележи напредак, и постала је фактор стабилности у региону. Иако су преговори сложени и тешки, Србија има капацитет да их заврши са успехом.  Област заштите животне средине је сектор деловања који ће додатно оснажити дух интеграција. Волео бих да нашој досадашњој доброј сарадњи додамо неку нову област, а заштита животне средине је идеална прилика“, нагласио је амбасадор.

Министар Триван  изразио је захвалност Италији на помоћи и подршци коју указује Србији као њен стратешки партнер, и велику заинтересованост за проширење билатералне сарадње у области заштите животне средине, не само на највишем, већ на свим нивоима, од институција до појединаца.  Наглашавајући традиционално добре односе две земље, рекао је да је екологија област где Италија поседује значајна знања и искуство који би били драгоцени за напредовање Србије у остваривању европских стандарда. „Италија пружа пуну подршку придруживању Србије европској заједници, а на нама је да ту подршку валоризујемо на практичан начин, кроз помоћ администрацији и процедурама, укључујући помоћ у изради пројеката и доступности фондова“, истакао је.

„За нас је Италија једна од најважнијих европских земаља, наш изванредни економски партнер чија подршка нам је изузетно значајна, а развијањем сарадње у области заштите животне средине односи ће додатно ојачати“, истакао је Триван и додао да „заштита животне средине је област са неограниченим простором за сарадњу, а усавршавање и образовање наших стручњака би могло да буде пример таквих видова сарадње, веома значајних за нас.“

На састанку је договорено да се, у циљу оснаживања и проширење сарадње Италије и Србије у области заштите животне средине, одрже радни сусрети министарстава две земље задужених за послове заштите животне средине, како би се усагласили детаљи потписивања Меморандума о сарадњи две земље у области заштите животне средине.