Изменама и допунама закона до Зеленог фонда

Изменама и допунама закона до Зеленог фонда

image-0.jpg„Одрживо институционално решење за питање финансирања и имплементације пројеката из сектора заштите животне средине представља у овом тренутку стратешки најзначајније питање по даљи развој сектора у Републици Србији“, рекла је државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић на Пододбору за транспорт, енергетику, заштиту животне средине, климатске промене и регионални развој и истакла да се тренутно у процедури налазе три нова закона, односно, измене и допуне закона о заштити животне средине, закона о управљању отпадом и закона о заштити природе којим ће се регулисати оснивање Зеленог фонда.

Божовић је нагласила да Измене и допуне закона о заштити животне средине регулишу оснивање Зеленог фонда, односно инструмента Владе Републике Србије за финансирање пројеката заштите животне средине, као и да је улога Зеленог фонда да на финансијски и институционално одржив начин омогући финансирање пројеката заштите животне средине ради достизања обавезних стандарда заштите животне средине у складу са правним тековинама ЕУ, у планираном року. Навела је да су остварени приходи Одсека за економске инструменте у области заштите животне средине који обавља послове бившег Фонда, а на основу накнада прописаних законом, у 2014. години су износили 7.6 милијарди динара, у 2013. 5.2 милијарди, у 2012. 3.7 милијарди.

„Значај Зеленог фонда је у усмеравању средстава која се остварују по принципу ’’загађивач плаћа’’ у кофинансирање значајних инфраструктурних пројеката за заштиту животне средине, у првом реду пројеката управљања отпадом и отпадним водама, као две финансијски и техничко најзахтевније компонентне“, изјавила је државни секретар и изнела податак да је прелиминарна процена трошкова сектора животне средине износи једанаест и по милијарди евра, од чега је шест и по намењено инвестицијама, а више од 5 милијарди еура ће бити инвестирано у инфраструктурне пројекте управљања пијаћом водом, отпадним водама и управљања отпадом, чиме ће се отворити нова радна места и подстаћи развој економије.

Државни секретар Божовић је закључила да је оптимално кофинансирање инфраструктурних пројеката за сектор животне средине из Зеленог фонда, а у циљу достизања планираних стандарда у одговарајућем року је 45 посто и да је Зелени фонд неопходан као институција која се бави планирањем, пројектовањем, финансирањем, имплементацијом и надзором пројеката заштите животне средине.