ИТАЛИЈА и УНЕП уводе први национални систем мониторинга загађења земљишта у Србији

ИТАЛИЈА и УНЕП уводе први национални систем мониторинга загађења земљишта у Србији

12773466_10153404804456485_1174437874_oИталијанско Министарство за заштиту животне средине, копна и мора, и Програм УН за заштиту животне средине (УНЕП) представили су данас у Амбасади Италије пројекат “Подршка Републици Србији у примени мултилатералног споразума о заштити животне средине и обавеза ЕУ кроз унапређење“. Циљ пројекта је праћења загађења земљишта у индустријским зонама план за мапирање и мониторинг загађења земљишта у Србији у складу са међународним стандардима, први пут на национаном нивоу.

„Министарство пољопривреде и заштите животне средине је почело ову годину усвајањем три закона у области заштите животне средине и ратификацијом Конвенције о процени утицаја на животну средину у прекограничном контексту и измене и допуне  Конвенције о физичкој заштити нуклеарног материјала“, рекла је државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић и додала да захваљујући преданом раду очекујемо резултат рада врло брзо и да тонови који долазе из европске уније најављују отварање преговора без додатних мерила.

Државни секретар Божовић је истакла да је овај пројекат од пресудног значаја за Републику Србију – посебно имајући у виду предстојеће разговоре о животној средини који су део настојања државе да постане чланица ЕУи захвалила се на подршци Италији и УНЕП-у у овом захтевном задатку испитивања контаминираних локација где је загађење довело до озбиљних последица по животну средину.

12788748_10153404804346485_208644008_o“Побољшање стандарда заштите животне средине је кључна област за процес приступања Србије ЕУ који Италија снажно подржава. Пројекат УНЕП-а који се односи на загађење земљишта а који финансира Италија је конкретан начин да се Београду помогне да напредује на том путу“, рекао је амбасадор Италије у Београду Ђузепе Манцо.

Ради се о пројекту подршке изградњи капацитета који са 370.000 евра финансира италијанско Министарство за заштиту животне средине, копна и мора, а спроводи Програм Уједињених нација за заштиту животне средине (УНЕП) заједно са Глобалним фондом за заштиту животне средине (ГЕФ).

 “Здравље нашег земљишта је основа за многе аспекте наших живота, као што је производња хране, квалитет воде и заштита од поплава”, рекао је Јан Дусик, директор регионалне канцеларије УНЕП-а за Европу. “УНЕП је поносан што подржава Србију у напору да управља земљиштем тако што ће  смањити ризик по здравље људи и по животну средину, истакао је он.

Овај пројекат има за циљ да помогне Србији у успостављању националног система мониторинга загађења земљишта у складу са главним међународним споразумима о животној средини и са еколошким стандардима ЕУ. Италијанско Министарство за животну средину ће пружити техничку помоћ кроз организовање тренинга ради јачања националних капацитета за мониторинг загађења земљишта. Као крајњи резултат пројекта биће објављена национална мапа контаминираних локација. Осим оспособљавања Агенције за мониторинг загађења земљишта у индустријским зонама у складу са одредбама недавно усвојеног Закона о приватизацији јавних предузећа, овај пројекат ће допринети економском развоју Србије.