Искуства других земаља нам могу помоћи да убрзано пређемо пут еколошке модернизације

Искуства других земаља нам могу помоћи да убрзано пређемо пут еколошке модернизације

IMG_3294Министар заштите животне средине Горан Триван отворио је данас у Српској академији наука и уметности научно-стручни скуп на тему обновљивог коришћења природних ресурса у сеоским подручјима Србије.

Том приликом министар је истакао да пољопривреда спада у ред већих загађивача животне средине, али да то не треба да нас плаши уколико том питању приступимо на одговоран начин. „Имамо доста позитивних примера, како треба развијати пољопривреду, која је за нашу земљу изузетно важна, на еколошки одржив начин. Искуства других нам могу помоћи да убрзано пређемо пут еколошке модернизације“, навео је министар Триван.

20170927_102745Говорећи о обновљивим изворима енергије министар је рекао да Србија има велике могућности за коришћење обновљивих извора енергије. „Само у биомаси, што пољопривредној, што шумској, налази се преко 60 одсто од укупних потенцијала обновљивих извора, али нажалост ми тај потенцијал не користимо у довољној мери“, нагласио је министар Триван.

Као позитиван пример који је успешно спојио пољопривреду са заштитом животне средине и обновљивим изворима енергије министар Триван је навео земље попут Немачке у којој су локалне заједнице успеле да развију концепт енергетски одрживих села.