Искуства Чешке Републике у заштити животне средине могу бити корисна за Србију

Искуства Чешке Републике у заштити животне средине могу бити корисна за Србију

image1(1)Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са амбасадорком Чешке Републике у Србији Иваном Хлавсовом.

На састанку су истакнути добри политички односи између Републике Србије и Чешке Републике, који су до сада дали добре резултате. Кроз развојну сарадњу Чешка Република је у Србији реализовала  бројне пројекте, као што су систем за водоснабдевање општине Бела Црква, изградња постројења за прераду комуналних отпадних вода у месту Крушчице и изградња постројења за пречишћавање воде у Ваљеву.

Амбасадорка Ивана Хлавсов истакла је да Чешка Република пружа снажну подршку Републици Србији у процесу европских интеграција. „Имате сличне проблеме, са којима се и Чешка суочавала, и то је добра назнака да можемо да вам помогнемо при лакшем решавању свих питања која ће тек доћи“, рекла је амбасадорка, истакавши да је пред Србијом велики посао када је реч о поглављу 27 које се односи на заштиту животне средине, похваливши притом формирање посебног Министарства заштите животне средине.

 „Имате јединствену прилику да направите разлику. Животна средина је веома важна, не само због Европске уније, него и због живота свих грађана“, истакла је амбасадорка.

image2Министар Горан Триван рекао је да сарадња са Чешком Републиком не треба да буде само формална, она мора бити суштинска и мора имати практичан приступ.

„Желимо да разговарамо са свима који су пре нас били на путу европских интеграција. Питање животне средине није важно само за нашу државу и наш народ, већ је важно за све грађане наше земље, укључујући и Чехе који живе у Србији“, истакао је Триван.

Министар је на састанку нагласио приоритетне области на којима мора највише да се ради у области животне средине у Србији, а то су питање отпадних вода, комуналног отпада и ремедијација земљишта. Такође напоменуо је да је пошумљавање оно на шта треба  обратити пажњу јер је оно пример лаког, ефикасног и брзог решавања многих проблема на локалном, али и на глобалном нивоу.