Интензивнe активности у циљу побољшањa квалитета ваздуха

Интензивнe активности у циљу побољшањa квалитета ваздуха

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас Радној групи за системско решавање питања заштите ваздуха, на којој су усаглашени наредни кораци како би овај проблем био решен у најкраћем могућем року.

 

Премијерки је представљен Програм заштите ваздуха у Републици Србији за период од 2022. до 2030. године са Акционим планом, у којем је као основна тачка наведено неопходно смањење емисија у сектору енергетике, стационарних постројења за сагоревање, саобраћаја, великих индустријских постројења и пољопривреде.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић прецизирала је да укупни инвестициони трошкови за спровођење овог програма износе приближно 2,6 милијарди евра, док је за спровођење Акционог плана од 2022. до 2026. године потребно издвојити око 2,1 милијарди евра.

Радна група је констатовала да акценат мора бити на замени уређаја за грејање где год то буде могуће, а посебно у највећим и најзагађенијим градовима, ширeње мреже повезивања на даљинско грејање, док ће Министарство за јавна улагања подстицати грађане који немају те могућности да се греју на мање загађујуће начине јер ће, како је речено на састанку, у супротном бити теже решити проблем загађења.

Чланови Радне групе су констатовали да је на градским улицама мали број еко-возила и аутомобила са уграђеним катализатором и да тај број треба повећати. 

На састанку је закључено да је изузетно важно да државне институције и локалне самоуправе интензивно раде на спровођењу активности у циљу побољшања квалитета ваздуха, као и да медијским кампањама информишу јавност о значају примене одговарајућих енергената за грејање попут пелета, биомасе и друго у борби против загађења ваздуха.