Именовање представника Министарства заштите животне средине у Биро европског процеса животне средине и здравља

Именовање представника Министарства заштите животне средине у Биро европског процеса животне средине и здравља

image-0-02-04-f950e423d67a9c55f5e61ebb92635f78adbea5891f5dd564843927291b31efe3-V (00000002)Представници Министарства заштите животне средине, државни секретар Иван Карић и помоћник министра за међународну сарадњу, Биљана Филиповић Ђушић, учествовали су 19-20 марта у Бону, на састанку Европске Радне групе за животну средину и здравље, којом руководи Регионална Канцеларија Светске здравствене организације (СЗО) .

Република Србија једна је од 53 земље чланице Региона Светске здравствене организације које су потписале Декларацију о животној средини и здрављу у Острави, јуна 2017.

У европском региону СЗО, фактори животне средине који могу да се избегну односно уклоне, годишње проузрокују 1,4 милијарде смртних случаја. Главни здравствени утицаји детерминанти животне средине  повезани су са аерозагађењем, загађењем вода, земљишта, утицјем хемикалија и климатских промена.

Република Србија веома активно учествује у европском процесу животне средине и здравља, реализује пројекте који се односе на сеосксе водоводе,  унапређење санитарно хигијенских услова у школама, подједнак приступ води и санитацији, адаптацију на климатске промене и на тај начин даје добар пример осталим земљама региона.

Представници Министарства презентовали су примере праксе и планове у будућим националним активностима, како би се смањили негативни ефекти фактора животне средине на здравље. Министарство заштите животне средине даје приоритет процесу животне средине и здравља и посебно је фокусирано на имплементацију циљева Декларације 6 министарске конференције. У партнерству са Министарством здравља и осталим институцијама, ради на припреми националног портфолиа акција, које ће у наредном двогодишњем периоду показати конкретне ефекте у унапређењу стања у овој области.

Истичући успехе постигнуте у досадашњим активностима, акламацијом представника 35 земаља европске радне групе за животну средину и здравље, представник Србије, Министарства заштите животне средине, Биљана Филиповић,  добила је место у Бироу европског процеса, заједно са још 7 одабраних представника европских земаља. Такође је одабрана за ко-преседавајућу европског процеса животне средине и здравља, као први представник Србије до сада.

Ова позиција представља част за Србију и ресорно министарство, као и велики подстицај у будућим међународним и националним активностима у креирању политика и иницијатива које се односе на све области животне средине и здравља.