Глобална иницијатива „Даљинско грејање у градовима“

Глобална иницијатива „Даљинско грејање у градовима“

DH meeting BG 17 Feb 2016 bUNEP-ова Глобална иницијатива Даљинско грејање у градовима спровешће се у Београду који ће бити један од првих пилот градова са циљем промене ка системима грејања који имају ниску емисију угљеника и енергетски су ефикасни кроз развој, надоградњу или увећање енергетских система. Српска престоница ће добити смернице и подршку у складу са најбољим светским стандардима и биће повезана са другим пилот градовима на пољу даљинског грејања, као што су Париз, Хелсинки и Токио.

"Овај консултативни састанак је један од првих корака како бисмо приступили  новом глобалном пројекту GEF-а и сарадњом са UNEP-ом на пољу унапређењу система даљинског грејања у Граду Београду", изјавила  је државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић на састанку поводом ове глобалне иницијативе.

Програм Уједињених нација за животну средину (UNEP) један је од тела која омогућавају техничке савете за модернизације система даљинског грејања у Београду, са циљем обезбеђивања повећања ефикасности. Мрежа грејања се тренутно ослања на природни гас за 86% посто производње, међутим Београд жели да истражи и друге изворе енергије, укључујући могућности когенерације.

Грејање и хлађење могу да достигну и половине локалне потрошње енергије у градовима, док пребацивање на модерну дистрибуцију топлотне енергије може да обезбеди ефикасност која достиже до 80-90% у односу на конвенционалне системе.

"UNEP се радује могућности да пружи техничку помоћ како би могли придонети финансијском и унапређењу по питању адаптације и митигације климатских промена система даљинског грејања у Београду", рекао је Јан Душик, Директор регионалне канцеларије UNEP-а за Европу. "Кроз овај пројекат, надамо се да ћемо помоћи Београду да постане пример за друге градове у Србији и шире", истакао је он.

Као део пројекта, Београд ће тражити независне савете о активностима у вези власничке структуре ове виталне јавне службе даљинског грејања.

Пројекат за модернизацију даљинског система грејања у Београду је први пројекат откако се Град придружио Глобалној иницијативи даљинског грејања у градовима, која је лансирана у Талину, Естонија прошлог априла.

Иницијатива је настала као партнерство више заинтересованих група коју координира UNEP, а финансирана је од стране GEF-а и Данске агенције за међународни развој - DANIDA. Иницијатива је један од пет акцелератора у склопу SE4All платформе акцелератора енергетске ефикасности која је покренута на UN самиту о климатским променама одржаном у септембру 2014. године. Иницијатива има за циљ да удвостручи стопу побољшања енергетске ефикасности за грејање и хлађење у зградама до 2030. године, те смањи емисије гасова стаклене баште.

Иницијатива је тренутно у фази имплементације и пружа техничку подршку градовима у пет земаља, укључујући Србију, Индију, Кину и Босну и Херцеговину за развијање пројеката модерних система даљинског грејања и планова на нивоу градова. Иницијатива је такође удружила снаге са Климатским технолошким центром и мрежом за обнову система даљинског грејања у Бања Луци, Босна и Херцеговина.

Током наредне три године, Иницијатива ће подржати више од 25 других градова у модернизацији система за дистрибуцију топлотне енергије кроз техничке процене, изградњу капацитета и обуке.

Иницијатива даљинског грејања у градовима је финансирана од стране GEF-а кроз ново-одобрени пројекат под називом „Повећање инвестиција за системе даљинског грејања у градовима - SE4All акцелератор енергетске ефикасности“.