Француска помоћ Србији у области заштите животне средине

Француска помоћ Србији у области заштите животне средине

IMG_1333Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић одржала је данас билатерални састанак са амбасадором Француске у Србији Кристин Моро и замеником председника Генералног савета за заштиту животне средине и одрживи развој Министарства за екологију, одрживи развој и енергетику Републике Француске Mari-Kristin SULIE.

„Промовисање одрживог коришћења природних ресурса, уштеда енергије, коришћење обновљивих извора енергије и очување животне средине представља превентивну политику и одредиће процесе на глобалном нивоу у следећој деценији. Жеља нам је да применимо успешна искуства француске у процесу европских интеграција и примене правних тековина ЕУ", рекла је државни секретар Божовић.

Она је нагласила да Србија и Француска успешно сарађују већ годинама у области екологије, а кооперација је дала примећене резултате по питању климатских промена.

IMG_1334Државни секретар је нагласила да две земље спроводе твиниг пројекте, чија ће реализација обезбедити Србији неопходан систем прикупљања података, извештавања и правовременог информисања од значаја за борбу против килматских промена, као и да приоритети српске стране се односе на заштиту ваздуха од загађења, буке, управљање отпадом, питање заштићених подручја.

"То ћемо реализовати увођењем концепта одрживог развоја у циљу очувања квалитета земљишта, воде и ваздуха", истакла је Божовић.

Државни секретар Божовић је на крају закључила да иницијатива француске амбасаде за развој билатералне сарадње у домену превенције природних катастрофа, представља изузетно значајан сегмент будућег заједничког деловања.

Амбасадор Француске у Србији Кристин Моро је напоменула да је ово други састанак радне групе од потписивања билатералног споразума 2013. године. Она је објаснила да се сарадња у 2014. Години доста разликовала од оног што је било првобитно предвиђено, јер су приоритет биле мере за санирање последица катастрофалних поплава које су погодиле Србију у мају прошле године.

"Француска је брзо реаговала на захтеве за пружање помоћи и дала милион евра, тај новац је у потпуности искоришћен и готово сви пројекти су завршени", нагласила је Моро.

Она се такође сложила да су превенција поплава и одрживи развој приоритети у сарадњи. Моро је на крају рекла да Француска пружа пуну подршку Србији на путу ка ЕУ, као и у испуњавању захтева поглавља 27 које се односи на животну средину.