Европска комисија продужила за два месеца рок за планове Србији

Европска комисија продужила за два месеца рок за планове Србији

Stana BozovicЕвропска комисија продужила је за два месеца рок Србији за достављање планова за све области заштите животне средине, рекла је данас државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић приликом отварања Међународне конференције "Циркуларна економија и управљање отпадом".

„У оквиру преговора о приступању ЕУ у новембру прошле године одржан аналитички скрининг на којем је Србија изнела стање у области животне средине и када је договорено да до 12. априла 2015. Србија достави посебе планове са роковима. Добро је да смо пре два дана добили померање тих рокова за два месеца, што нам даје могућност да ревидирамо те планове са свим субјектима", рекла је државни секретар Божовић.

Божовић је навела да је у тим плановима које треба доставити Европској комисији, животна средина подељена у 10 области међу којима су управљање отпадом, питање биоцида, заштита природе, усклађивање законодавства.

Она је нагласила и да је у свим тим сегментима у извештају наведено где се Србија налази у односу на земље ЕУ и шта треба да уради, као и да у тим посебним плановима постоје рокови за то које законе о заштити животне средине и када треба донети ради прилагођавања стандардима ЕУ.

Подсетила је и да је област заштите животне средине комплексна и да у укупним преговорима са ЕУ чини трећину свих обавеза Србије.

Државни секретар Божовић је додала да у сектору животне средине постоје области где је Србија скоро и постигла стандарде ЕУ, али и областио где још мора да се много уради, као што су управљање отпадом и климатске промене.