Европска агенција за животну средину високо оценила напредак Србије у области животне средине

Европска агенција за животну средину високо оценила напредак Србије у области животне средине

У Србији су по први пут у званичној посети највиши представници Европске агенције за животну средину (ЕЕА). У оквиру ове посете, данас је одржан састанак министра заштите животне средине Горана Тривана и директора Агенције за заштиту животне средине РС Филипа Радовића са делегацијом ЕЕА коју је предводио директор Ханс Брунинкс (Hans Bruyninckx). На састанку који је био посвећен могућностима за унапређење сарадње у прикупљању, размени и анализи података кључних за стање животне средине, високо је оцењен напредак који је наша земља остварила у овој области. На основу остварених техничких резултата у Србији, директор Ханс Брунинкс је констатовао да наша Агенција за заштиту животне средине РС испуњава услове за ступање у чланство ове европске организације. Министар Триван се захвалио делегацији ЕЕА која је једна од водећих стручних институција у овој области, не само у Европи него у свету, на признању, и похвалио рад Агенције за заштиту животне средине Републике Србије.

„Много смо урадили, нарочито последњих годину дана, и ово је доказ да се рад исплати“ рекао је министар заштите животне средине Горан Триван у обраћању након састанка. Он је истакао изузетан значај прве посете директора ЕЕА Брунинкса, и његове оцене да је Србија у екологији изузетно напредовала, а у прикупљању и анализи података о стању животне средине досегла европске стандарде. „Ова врста посете пружа наду и подршку. Наду да можемо да верујемо у себе, и да нас људи у Европској унији разумеју и вреднују наше резултате“, рекао је министар и нагласио да ће Министарство пружити пуну подршку Агенцији у процесу учлањивања у Европску агенцију за животну средину. „У годинама које долазе Агенција за заштиту животне средине ће постати носећи техничко-стручни и научни стуб у имплементацији политика животне средине у Србији, а биће основане и друге организације које ће помоћи Србији да достигне европске стандарде, али још важније, да се подигне квалитет животне средине у нашој земљи“, нагласио је министар.

Директор Европске агенције за животну средину Ханс Брунинкс је изјавио да је Србија испунила техничке услове да буде чланица Европске агенције за животну средину, и да очекују интензивирање сарадње у будућности. „Агенција за заштиту животне средине је партнер којег заиста желимо, желимо да подржимо бављење питањима заштите животне средине у Србији. Такође, желимо да знање које имамо и које имате уградимо у политике, и тиме постигнемо бољи квалитет животне средине и природе у Србији“, рекао је директор Брунинкс. Указујући на значај формирања Министарства, изразио је очекивање да ће Србија истрајати на стручности у питањима животне средине.

Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине, изразио је задовољство што су уложени напори показали резултате који су препознати, и што је створена прилика да Агенција постане пуноправан члан велике европске породице, односно што ће имати прилику да учествује у реализацији значајних међународних пројеката у области животне средине. „Мислим да је Србија спремна да се придружи и са техничке стране буде чланица ЕЕА, и да више учествује у њеном раду у будућности“, рекао је Радовић.