Еколошко право као услов обезбеђења пуне имплементације Поглавља 27

Еколошко право као услов обезбеђења пуне имплементације Поглавља 27

20180424_114422Државни секретар Министарства заштите животне средине у Влади Републике Србије Иван Карић учествовао је у раду Школе еколошког права која је одржана 24. априла 2018. на Правном факултету Универзитета у Београду. Школу су организовали Правни факултет БУ, удружење „Архус центар“ Крагујевац и Организација за европску безбедности и сарадњу – Мисија у Србији, како би полазници стекли нова знања о правним акспектима заштите животне средине у Републици Србији и приступним преговорима о чланству у Европској унији (Поглавље 27).

20180424_114011Државни секретар Иван Карић, шеф Преговарачке групе 27, представио је полазницима активности Министарства заштите животне средине у вези са израдом Преговарачке позиције за Поглавље 27, с посебним освртом на припрему специфичних планова имплементације директива по одређеним областима. „Отварање Поглавља 27 и успостављање европских стандарда заштите животне средине у Србији је вишегодишњи процес, и за његову успешну реализације биће драгоцени знање, стручност и ентузијазам младих правника. Заштита животне средине је посао  будућности, а улога правних стручњака у овој области све већа“, нагласио је Карић.

„Изражавање савремених, европских еколошких вредности и њихово обезбеђење кроз нормативни систем јесте услов стварања нашег чистијег и здравијег животног окружења. Улога и значај студената, правника, адвоката, у области еколошког права је тим већи, јер је еколошко право услов обезбеђења пуне имплементације Поглавља 27“, нагласио је Карић.

Школа еколошког права која се континуирано одржава у циљу едукације будућих правника и заштитара животне средине и природе, уједно доприноси јачању свести јавности, а нарочито младих, о неопходности обезбеђења здравије, чистије Србије.