Еколошка акција „Нека шума буде с тобом“

Еколошка акција „Нека шума буде с тобом“

Министар заштите животне средине Горан Триван учествовао је данас  у акцији пошумљавања шпица Аде Хује под називом „Нека шума буде с тобом“ коју је организовало Удружење грађана „ Супернатурал“. Акцијом садње 30 дрворедних садница и 300 жирова, у којој је и министар Триван посадио неколико младица платана, врба и јасена, симболично је обележен осмогодишњи рад на претварању „дивље“ депоније на Ади Хуји у шумско станиште, једино на десној обали Дунава у Београду. Уз подршку великог броја пријатеља и љубитеља природе, институција и компанија удружење „Супернатурал“ је депонију шута од 12 хектара претворило у шуму са преко 1000 дрвећа, 37 врста биљака, 91 врстом птица, и мноштвом живог света.

„Ова акција је показни пример како може ентузијазам младих, уз велики труд  да  један део града који је био запуштен, девастиран, који је био сметиште шута и отпада, претвори у  шумску оазу, и да овај пројекат „Од депоније до парка“ буде проглашен једним од најбољих европских пројеката. То је добар и значајан почетак како за Београд, тако и за Србију јер Ада Хуја припада  еколошки важном подручју ушћа Саве у Дунав“, рекао је Триван. Навео је да је пошумљеност Србије око 30 посто и указао да је важно тај проценат повећати али исто тако и садити дрвеће у градским срединама.

„Шума је главни катализатор биодиверзитета који је неопходан услов човековог опстанка.  “ рекао је министар и подвукао да је пошумљавање као најефикаснији, најјефтинији и најједноставнији начин да се климатске промене држе у прихватљивим границама, а здрава животна средина сачува за будуће нараштаје, препознато како у нашој земљи тако и у европским и светским оквирима. „Сви загађујемо животну средину и свако на свој начин, и владин и невладин сектор, локалне самоуправе, привреда,  грађани, треба да покажу одговорност  за стање животне средине, посебно квалитета ваздуха“, указао је Триван

Срђан Станковић, оснивач УГ „Супернатурал“ захвалио је министру, представницима компанија и свим љубитељима природе који подржавају ову еколошку акцију и  додао: „Наша мисија је да овај предео изузетних одлика уз подршку Града заштитимо као шумско станиште и трајно зелено добро Београда. Захваљујем се свима који су допринели да данас будемо овде и који су нас оснажили да истрајемо у нашој мисији“.