ЕБРД подржава Србију у заштити животне средине

ЕБРД подржава Србију у заштити животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван са сарадницима разговарао је данас са делегацијом  Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) коју су предводиле регионална директорка за Централну и Југоисточну Европу Шарлот Рух и директорка ЕБРД-а за Западни Балкан Жужана Харгитај. Разговор је посвећен актуелној и будућој сарадњи Министарства са овом значајном међународном финансијском институцијом.

Министар Триван је изразио задовољство због иницијативе ЕБРД-а за сарадњу, као и захвалност на подршци овог значајног финансијског партнера у стварању претпоставки за реализацију постављених циљева у заштити животне средине. Такође, изразио је уверење да ће присуство ЕБРД-а у Србији са опредељењем да помаже постизање еколошких циљева, успешно допринети области заштите животне средине у нашој земљи. Развијање сарадње са ЕБРД-ом, како је нагласио министар, може помоћи у јачању капацитета у области заштите животне средине што је неопходан услов за његово унапређење, а који се, пре свега, односи на израду пројектно-техничке документације, освајање модерних технологија и обезбеђивање неопходних финансијских средстава.

Горан Триван је указао на посебне циљеве Министарства у области управљања комуналним отпадом. Члановима делегације ЕБРД-а укратко су представљене реализоване и планиране активности у овој области, као и постигнути резултати. Нова стратегија управљања отпадом у Србији је у завршним фазама израде, саопштено је на састанку. За седам регионалних центара за управљање комуналним отпадом припремљена је, или је у току припрема пројектно-техничке документације, чиме су спремни за инвестирање и изградњу, док ће у наредним годинама бити настављено са реализацијом и изградњом свих 27 таквих центара који су неопходни Србији. Министарство је определило средства  за изградњу четири трансфер станице. За око 40 општина обезбеђена су средства (прошле године за 22 општине, а ове године 14 општина), за израду пројектно-техничке документације за санацију и ремедијацију несанитарних општинских депонија, две општине су финансиране и за радове на затварању депонија, а тренутно је у току јавни позив општинама за нови круг финансирања оваквих пројеката, речено је делегацији.

Регионална директорка за Централну и Југоисточну Европу Шарлот Рух честитала је на успешној реализацији фазе пројекта изградње Центра за управљање отпадом у Винчи коју ће и ЕБРД финансијски подржати, и изразила пуну спремност ове европске финансијске институције да помогне Србији у реализацији пројеката у области заштите животне средине.

Директорка ЕБРД-а за Западни Балкан Жужана Харгитај нагласила је спремност за пружање стручне помоћи ЕБРД-а у процесу кофинансирања, припреме неопходне документације и пројеката.

На састанку је констатована обострана заинтересованост за развијање сарадње која ће донети здравију и бољу животну средину грађанима Србије, и закључено да се она надаље усмери ка реализацији конкретних идеја и пројеката.