ЕБРД опредељен да у средиште активности стави инвестиције у животну средину

ЕБРД опредељен да у средиште активности стави инвестиције у животну средину

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је са директоркoм Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Србију и регион Западног Балкана Жужаном Харгитај о сарадњи и пројектима, у циљу унапређења заштите животне средине у Србији и региону.

Министар Триван је рекао да наша земља у области заштите животне средине заостаје 25 година у односу на развијене европске земље, али да улагања у животну средину могу водити Србију путем развоја и напретка. Подсетио је да су и друге земље пре Србије биле суочене са многим сличним проблемима  и да су се приближиле ЕУ захваљујући помоћи ЕБРД.

„Сарадња са ЕБРД свих ових година је била одлична и ЕБРД је партнер који ће снажно подржати све што нам је приоритетно, од питања отпадних вода, комуналног отпада до Винче која је на неки начин постала парадигма онога што је борба за здраву животну средину и наше сарадње са ЕБРД“, рекао је министар.

Директорка ЕБРД Жужана Харгитај казала је да је ЕБРД опредељен да у средиште активности стави инвестиције које доприносе побољшању  животне средине. Она је указала да ће ЕБРД  трећину укупних средстава планираних за различите пројекте у Србији определити за инвестиције у зелену економију. Навела је да ће се програм Зелени градови, који пружа подршку градовима у решавању системских проблема, као што су квалитет ваздуха, енергетска ефикасност, комунални отпад, прерада воде, преко Београда проширити и на друге градове у Србији.

Саговорници су се сагласили да је кључ развоја у добрим пројектима за шта је неопходна пројектно-техничка документација што ће се операционализовати кроз надлежне секторе МЗЖС.