Државни секретар Стана Божовић у посети Крагујевцу

Државни секретар Стана Божовић у посети Крагујевцу

DJD_9542_resizeДржавни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине мр Стана Божовић посетила је данас град Крагујевац поводом иницијалног састанка око договора о оснивању истраживачког центра и успостављању система за сакупљање, транспорт и третман кланичног отпада ради добијања биогаса и електричне енергије, као и договора око изградње регионалног центра за управљање чврстим комуналним отпадом. Домаћин састанка био је градоначелник Крагујевца Радомир Николић. Састанку су присуствовали Ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Слободан Арсенијевић, представници Универзитета у Келну, директор Управе за ветерину Дејан Бугарски, представници Града Крагујевца, представници компаније Пор Вернер и Вебер.

„Заједничка иницијатива Министарства пољопривреде и заштите животне средине и представника града Крагујевца јесте да се у наредном периоду реализују све нeопходне активности за унапређење система регионалног управљања отпадом у Шумадијском округу који подразумева, изградњу регионалног центара за управљање чврстим комуналним отпадом. Град Крагујевац као носилац региона у наредном период треба да комуницира са општинама припадајућег региона, и у складу са законским прописима обезбеди потписивање споразума о регионалном удруживања по питању управљања чврстим коуналним отпадом.“, рекла је Божовић.

DJD_9564_resizeДржавни секретар је истакла да приоритетне активности треба да буду оријентисане на израду регионалних и локалних планова за управљање отпадом и да министарство стоји на располагању за одабир модела, давању смерница за будући регионални центар и сву неопходну подршку.

Такође једна од тема било је оснивање истраживачког центра и успостављању система за сакупљање, транспорт и третман кланичног отпада ради добијања биогаса и електричне енергије

„Овај пројекат је значајан за Србију и обезбедиће јачање билатералне сарадње између Републике Србије и Немачке, а посебно у делу научних истраживања и размене искустава два универзитетска центра. Посебно треба истаћи да ће реализација пројекта допринети унапрећењу постојећег стања у области управљања и коначног збрињавања кланичног отпада, на еколошки безбедан и прихватљив начин, уз добијање значајног бенефита који произилази из чињенице да је коначни циљ пројекта добијање енергије из отпада“, рекла је државни секретар Божовић.

DJD_9574_resizeДонација Владе Савезне Републике Немачке за изградњу и успостављање оваквог постројења је два милиона евра. Пројекат је у потпуности усаглашен са начелима заштите животне средине, добијања енергије из обновљивих извора и одрживог развоја. Овај пројекат ће омогућити локални економски развој, запошљавање младих, побољшање кадровске структуре, увођење нових технологија, повећање конкурентности малих и средњих предузећа.

 20141124_140118Поред донације за изградњу и успостављање Центра, предвиђена је сарадња два Универзитета у Крагујевцу и Келну, која би омогућила увођење нових образовних профила, размену професора и студената, али и размену знања и преношење знања из научне заједнице у развој привреде.

Делегација Министарства је потом обишла кафилерију за спаљивање отпада животињског порекла Ветеринарске установе "Напредак" у Ћуприји.