Држава више неће толерисати тровање животне средине

Држава више неће толерисати тровање животне средине

20171229_112803„Брзом и ефикасном акцијом спречавања еколошке катастрофе у околини Обреновца држава јасно поручује да неће више толерисати овакве и сличне случајеве незаконитог поступања опасним отпадом“, рекао је данас министар заштите животне средине Горан Триван у насељу Вукићевица на подручју Обреновца, где је откривено 25 тона противзаконито одложеног опасног отпада. На самом месту еколошког удеса министар Триван, заједно са другим представницима надлежних државних органа и институција, саопштио је детаље овог немилог догађаја, и упозорио да је акција коју су извели само почетак.

„Нећемо се зауставити. Тога још има у Србији, и ми желимо да покренемо процес откривања оваквих, и сличних случајева. Нико ко овако озбиљно угрожава здравље и безбедност грађана неће проћи некажњено“ истакао је Триван, и додао „Копаћемо где год треба, и кажњаваћемо незаконито поступање опасним отпадом, јер то више не сме да се ради. У питању су здравље и животи грађана, ради се о нама самима“.

„На приватној парцели је пронађен високотоксичан отпад, и грађани су о томе правовремено обавештени, јер имају право да знају о свему што се тиче њиховог здравља“, нагласио је министар Триван и објаснио да је у току испитивање квалитета воде и земљишта, како би се установило да ли је на месту еколошког инцидента дошло до загађења, и у којој мери.

3Проф. др Илија Брчевски из Института „Мол“ је објаснио да је од 15 испитаних узорака пронађеног отпада утврђено да је 11 из групе супстанци које су високо токсичне. „Отпад који је пронађен могли би да поредимо са стогодишњом бомбом која сваког дана помало експлодира“ рекао је овај стручњак и додао, да отровне материје које су пронађене нарочито су опасне по животну средину и природу јер имају особину ширења, и то путем подземних вода. Једном када уђе у токове, овај отров загађује околину деценијама, истакао је. Озбиљност спреченог еколошког удеса увећава и чињеница, да је насеље Вукићевица једно од пет на подручју општине Обреновац који још нису прикључени на јавни водовод. Становници насеља су стога упозорени да не користе бунарску воду док се не заврши лабораторијска контрола њеног квалитета, а дотле ће општинска управа обезбедити да се свакодневно путем цистерне житељи овог насеља снабдевају чистом пијаћом водом.

IMG-2b4ebb3a32e0ba10704a24cc400e6211-VЈавни тужилац Основног јавног тужилаштва у Обреновцу Данијела Синђелић је изразила задовољство због добре сарадње и посвећености свих коју су били укључени у акцију. Након првих анализа које су показале да је у питању токсични отпад покренута је истрага, а осумњиченом одређен притвор, саопштила је овом приликом. Наложено је да се на адекватан начин збрине пронађени опасан отпад, а свим надлежним органима да предузму одговарајуће мере. Детаљније околности биће саопштене након завршетка поступка истраге, рекла је.

Министар Триван захвалио се свим  надлежним органима који су учествовали у овој акцији, и позвао грађане да помогну да се Србија избори са сакривеним опасним отпадом.  „Позивам грађане да нам помогну, као и медије, јер су утицај и снага јавности за нас кључни у решавању питања заштите животне средине“, истакао је министар.