Договорено јачање сарадње Србије и Бугарске у области заштите животне средине

Договорено јачање сарадње Србије и Бугарске у области заштите животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са амбасадором Републике Бугарске у Београду Њ.Е. Радком Влајковим. Амбасадор Влајков предложио је развијање билатералне сарадње у области заштите животне средине Србије и Бугарске, на темељу недавне дводневне посете бугарског председника Румена. Ова историјска посета, како је оценио, означила је изванредне односе две земље, и истовремено дала подстрек јачању сарадње у области екологије. Он је указао на тежњу Бугарске да се више пажње у Европској унији укаже западном Балкану, и да се интензивира повезивање између земаља у региону, као и земаља у региону са земљама чланицама ЕУ. „Бугарска ће наставити да пружа подршку Србији у процесу евроинтеграција. Крај нашег председавања у ЕУ није крај и наше снажне подршке Србији на том путу“, нагласио је.

Министар Триван је са задовољством прихватио предлог о проширењу билатералне сарадње, оцењујући да две земље са одличним односима имају много заједничког, нарочито у области заштите животне средине. У разговору је нагласио да је изузетно важно да се регион успешно интегрише, јер се тиме стварају бољи услови за решавање отворених питања у области заштите животне средине. „Време пред нама је време за сарадњу и показивање пријатељства.  У области екологије имамо много отвoреног простора где можемо да сарађујемо, што ће додатно ојачати везе између две земље“ нагласио је министар. Триван је у разговору рекао да су у заштити животне средине велике могућности за многобројне видове сарадње, као што је размена искустава, знања и технологије и прекогранична сарадња. С тим у вези, позвао је Бугарску да се  придружи иницијативи Србије да се у региону реализују акције пошумљавања, и да се на тај начин заједнички допринесе ублажавању последица климатских промена.

Саговорници су се сагласили да се приступи припремама за потписивање Меморандума о разумевању, и у оквиру договора о јачању билатералних односа, утврде конкретнији видови сарадње две земље у области заштите животне средине.