Договорено јачање сарадње са Црном Гором у области заштите животне средине

Договорено јачање сарадње са Црном Гором у области заштите животне средине

Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван сусрео се са министром одрживог развоја и туризма Црне Горе Павлом Радуловићем, на маргинама министарске конференције у оквиру Механизма сарадње Кине и земаља централне и источне Европе „16+1“, под називом "Задужбина будућности“, која се од 19. до 21. септембра 2018. године одржава у Подгорици, Црна  Гора.

На састанку министра Тривана са црногорским министром Радуловићем који је протекао у пријатељској и отвореној атмосфери, разговарано је о актуелним еколошким темама које су не само од националног, већ и ширег, регионалног и међународног значаја, будући да заштита животне средине не познаје границе. Министар Триван је изразио задовољство што је Црна Гора са којом Србија негује пријатељске односе домаћин тако значајног механизма сарадње земаља централне и источне Европе са НР Кином, и рекао да две земље заједничким деловањем могу допринети унапређењу сарадње између земаља чланица механизма "16+1" у овој области.

„Конференција посвећена бројним питањима из области заштите животне средине, одрживог развоја и развоја „паметних“ градова, истовремено представља прилику за размену искустава и договоре о сарадњи у области заштите животне средине који доприносе јачању билатералних односа Србије и Црне Горе, али и реализацији регионалних и међународних иницијатива, које су у интересу свих грађана“, истакао је Триван. „Пошумљавање као један од најефикаснијих метода, а свакако најјефтинији и најбржи начин борбе против климатских промена, може бити један од првих наредних заједничких пројеката, и Србија изражава пуну спремност да покрене ове заједничке активности у региону“ истакао је Триван.

Министар Радуловић је указао на значај заједничких активности на јачању свести грађана о заштити животне средине, и изразио спремност за помоћ Србији на њеном путу ка евроинтеграцијама, преношењем искустава своје земље када је реч о области животне средине. Министри су се договорили да у наредном периоду експерти из Србије посете Црну Гору, у вези с управљањем отпадом и отпадним водама.

На састанку је договорено даље развијање сарадње две земље у области заштите животне средине и заједничко учешће у регионалним и међународним иницијативама. Министар Радуловић је прихватио иницијативу министра  Тривана да се интензивира сарадња Србије, Црне Горе и Републике Српске на заштити животне средине и природе подручја у сливу реке Дрине.