Договорени хитни кораци за смањење загађења ваздуха у Србији

Договорени хитни кораци за смањење загађења ваздуха у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас првом састанку Радне групе за заштиту ваздуха у Републици Србији на којем су договорени хитни кораци који ће у најкраћем року бити предузети како би се утицало на смањење загађења ваздуха у нашој земљи.

Брнабић је указала на то да Влада већ ради на примени нових мера.

Према информацијама Агенције за заштиту животне средине, концентрација честица је близу просечним вредностима за ово доба године и нема разлога за забринутост тренутним стањем.

Међу приоритетима је апострофирано усвајање националног плана за смањење емисија (НЕРП) на седници Владе, којим ће бити верификоване досадашње активности и дефинисани нови циљеви.

Договорено је одобравање субвенција за куповину електро и хибридних возила и у том контексту постављање брзих електро-пуњача на кључним местима путних коридора.

Такви пуњачи већ постоје на наплатним станицама у Суботици, Шиду, Димитровграду, Прешеву и Бубањ потоку, а у наредних два месеца, најкасније, требало би да буду постављена још три – на наплатној станици у Врчину и два у Нишу, на наплатној станици Наис.

Међу приоритетима је и пошумљавање Србије, а ресорни министар Горан Триван истакао је да се на томе већ ради и да је све спремно за наступајући период садње дрвећа и то за територију целе земље.

На састанку је разговарано и о проналаску начина на који би што већи број градских топлана прешао са фосилних енергената, као што су мазут, угаљ и лож уље, на коришћење биомасе.

Пројекат „Подстицање коришћења обновљивих извора енергије – развој тржишта биомасе“, који тако нешто предвиђа, већ је потписан у неколико градова у Србији.

Посебан акценат стављен је на ситуацију у Београду и развој концепта „Смарт ситија“.

Састанку у згради Владе Србије присуствовали су и ресорни министри  Златибор Лончар и Александар Антић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, директор полиције Владимир Ребић, као и представници релевантних републичких и градских инстиуција.

Извор: Влада Републике Србије