Договорене активности Заједничког тела за утврђивање последица бомбардовања Републике Србије по здравље људи и животну средину

Договорене активности Заједничког тела за утврђивање последица бомбардовања Републике Србије по здравље људи и животну средину

Данас је у Палати Србија одржан састанак Заједничког тела за утврђивање последица бомбардовања Републике Србије по здравље људи и животну средину, које је основано Споразумом Министарства заштите животне средине, Министарства здравља, Министарства одбране и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Састанак је отворио министар заштите животне средине Горан Триван који је и председник Урпавног одбора и уједно и координатор свих активности, заједничког тела у оквиру кога делује Међуресорно координационо тело (МКТ), Савет, Национална мрежна лабораторија и Управни одбор (УО).

На састанку је представљен Нацрт програма рада и истраживања Међуресорног координационог тела које  је ангажовано на прикупљању, анализи и припреми материјала са подацима о променама у стању животне средине и природе, пре и после НАТО бомбардовања. Наком презентације оквирног програма рада и истраживања МКТ, чије руковођење је поверено др. Јагошу Раичевићу, учесници  састанка, чланови МКТ и Савета  изнели су предлоге активности и сугестије, од методологије, алата, динамике до могуће разраде истраживања. Договорено је да МКТ, разради предложени Нацрт програма истраживања и у наредном периоду га представи Савету и Управном одбору како би био усвојен као коначан Програм истраживања. У међувремену су обезбеђене просторије и неопходни материјални услови за рад овог тела и Комисије.

Министар Триван је том приликом указао да је ово један од најважнијих националних  пројеката, јер је његов основни циљ да нашој деци обезбедимо здраву животну средину, и будућност без хипотека прошлости. „Истраживање и добијени резултати су важни за здравље нације на простору читаве Србије. Применом  међународно признатих методологија обезбедићемо да истраживање научно несумљиво покаже да ли су или нису, и ако јесу, какве и колике су последице бомбардовања и уништења  петрохемијских постројења на здравље нације  и шта треба да предузмемо како би сачували генетски потенцијал“, рекао је Триван. Указао је да би истраживање за утврђивање последица бомбардовања требало да обухвати читаву територију Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију, јер је здравље деце најважније а не национална припадност. Изразио је уверење да ће се и земље у региону прикључити овако важном истраживању.