Договорена сарадња Србије и Кине у области заштите животне средине

Договорена сарадња Србије и Кине у области заштите животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са амбасадорком Народне Републике Кине у Србији Чен Бо о успостављању и развијању сарадње две земље у области заштите животне средине.

Амбасадорка Чен Бо у пријатељском сусрету нагласила је да Народна Република Кина, на основу веома добрих односа са Републиком Србијом,  придаје велики значај развијању сарадње две земље у свим областима. Она је изразила велику заинтересованост НР Кине за отварање сарадње и у области заштите животне средине у којој ова земља види посебан потенцијал.

Министар Триван изразио је задовољство због иницијативе Народне Републике Кине  и изразио уверење да је заштита животне средине област са великим могућностима за унапређење сарадње две земље. Опредељење Кине да заштиту животне средине постави за свој пети стратешки циљ, модерне технологије које усваја, и њена развојна опредељења ка здравијој животној средини, представљају добар основ и подстрек за развој сарадње у заштити животне средине, указао је Триван. У будућој сарадњи бројне су заједничке теме које повезују две земље, од корпорацијског пословања у складу са европским и светским стандардима, пошумљавања, пречишћавања отпадних вода и прераде комуналног отпада, до бројних других тема, што све представља озбиљан простор за економску и сваку другу друштвену сарадњу, истакао је министар.

У оквиру иницијативе за сарадњу разматрана је могућност закључивања меморандума о сарадњи две земље у области заштите животне средине, и договорено да се у наредном периоду иницирају стручне, научне и образовне посете, семинари и размене делагација по различитим областима, како би се разменила знања и искуства у заштити животне средине, и изградили нови мостови између Србије и Кине.