Додељене награде у области заштите озонског омотача за царинике и државне службенике

Додељене награде у области заштите озонског омотача за царинике и државне службенике

SarajevoМинистарствo пољопривреде и заштите животне срединенаграђено је трећи пут за редом у Сарајеву медаљама и сертификатима за успешно спречавање илегалне трговине супстанцама које оштећују озонски омотач, на Регионалном састанку царинских органа земаља Озонске мреже за Европу и централну Азију у Сарајеву. године. Представници Одсека за заштиту ваздуха и озонског омотача из Сектора за заштиту животне средине награђени су за доследну примену iPIC механизма, као једног од начина за превенцију илегалног промета овим супстанцама. 

Поред представника Републике Србије ове године награде су добили и представници надлежних министарстава, царинских служби и полиције из Албаније, Белорусије, Босне и Херцеговине, Кине, Кипра, Грузије, Немачке, Индије, Израела, Киргистана, Европске уније, Црне Горе, Русије, Шпаније, Турске, Таџикистана, Украјне и Узбекистана.

Додела награда озонске мреже се организује сваке две године и ове године је организована по трећи пут. Србија је награђена 2010, 2012 и 2014. године и представља лидера у региону у погледу предузимања превентивних активности.

Илегална трговина супстанцама које оштећују озонски омотач и производима који их садрже представља озбиљан проблем за већину потписница Монтреалског протокола о супстанцама које оштећују озонски омотач и из тог разлога је важна добра сарадња и размена искустава. iPIC механизам је у суштини веома једноставна, добровољна комуникација између земаља међу којима се промет врши, који омогућава нпр. земљи увозници као што је Србија да провери да ли је одређени увоз ових супстанци легално и уз сву потребну документацију извезен из земље извознице, у нашем случају најчешће Кине, Сингапура и Хрватске. Комуникација се врши или путем електронске поште или користећи посебан iPIC портал. Доследна примена овог механизма довела је до смањења броја случајева потенцијалне илегалне трговине, односно случајева у којима је утврђено да нема уредне документацији и до побољшања квалитета података које Србија и њени партнери извештавају у оквиру својих обавеза.

Контрола илегалне трговине је један од кључних фактора за испуњавање обавеза у оквиру Монтреалског протокола, међународног спразума који за циљ има смањење оштећења озонског омотача кроз смањење потрошње супстанци које га оштећују.

Супстанце које оштећују озонски омотач се у нашој земљи најчешће користе као расхладни флуиди у уређајима за климатизацију и хлађење, али се могу користити за производњу пена, као потисни гасови у противпожарним апаратима и медицинским средствима и као растварачи.