Додељена средства за санирање несанитарних депонија у Краљеву, Чачку и Трстенику

Додељена средства за санирање несанитарних депонија у Краљеву, Чачку и Трстенику

Министар заштите животне средине Горан Триван потписао је данас уговоре са представницима градова Краљева и Чачка и Општине Трстеник, о додели средстава за суфинасирање реализације пројеката санације и ремедијације несанитарних депонија на њиховом подручју. На основу потписаних уговора, овим локалним заједницама додељена су средства у укупном износу од 98.440.796,50 динара, на основу спроведеног Јавног конкурса за доделу средстава Зеленог фонда РС.

Успостављање целовитог система управљања комуналним отпадом један је од најзначајнијих задатака у заштити животне средине што, између осталог, подразумева  санацију, ремедијацију и затварање несанитарних депонија у Србији, рекао је министар Горан Триван на свечаној церемонији потписивања уговора. Локалне самоуправе, пред којима су значајни задаци решавања питања у животној средини, имаће и даље пуну подршку Министарства, које је протекле и ове године определило више стотина милиона динара као помоћ у овом процесу, нагласио је Горан Триван. За решавање збрињавања комуналног отпада које је једно од приоритетних питања, протекле године Министарство је доделило средства за 23 општине, намењене углавном изради пројектно-техничке документације, док је ове године доделило средства за мањи број општина, али у већем износу, која ће бити искориштена и за извођење радова на санацији депонија.

Изражавајући задовољство због реализације пројеката, и честитке представницима Краљева, Чачка и Трстеника, министар Горан Триван је нагласио да је за читав процес веома значајно разумевање општинских и градских челника да су питања животне средине једна од одлучујућих у стварању квалитетнијих и здравијих услова за живот грађана. „Наш проблем је било суштинско неразумевање стања и потреба локалних самоуправа, и ми то покушавамо да променимо“ нагласио је Триван, и додао да су у Србији у последњих десет година  на чело локалних самоуправа дошле нове генерације и нови људи који разумеју колико је животна средина важна, и колико је важно бавити се санирањем несанитарних депонија и успоставити регионалне центре за управљање отпадом.  „Ово је практичан начин да се заштити животна средина, и да наши грађани добију пристојне услове за живот, и ми нећемо одустати од тога, без обзира на тешкоће као што су недостатак капацитета и недостатак новца“, истакао је Триван, и позвао општине да конкуришу за средства, јер ће се локалним заједницама помагати без изузетка. При том, нагласио је, следеће године на ову помоћ моћи ће да рачунају општине које саме издвајају део средстава из својих буџета за заштиту животне средине.

Један од највећих приоритета је, поред изградње постројења за пречишћавање отпадних вода, и успостављање система управљања комуналним отпадом, због чега ће Министарство наставити да издваја и да повећава износе намењене у ове сврхе на локалном нивоу, рекао је министар Горан Триван.

На јавни конкурс за доделу средстава Зеленог фонда РС за суфинансирање реализације пројеката санације и ремедијације несанитарних депонија, односно сметлишта. пристигло  је  десет пријава локалних самоуправа које испуњавају услове конкурса, а на основу коначне листе вредновања и рангирања пријављених пројеката, додељена су средства за суфинансирање три пројекта, у укупном износу од 98.440.796,50 динара. За Град Чачак опредељено је 66.672.360,00 рсд који ће бити уложени за реализацију друге фазе Пројекта санације, затварања и рекултивације несанитарне депоније – сметлишта Прелићи Чачак; Граду Краљеву опредељено је 20.326.069,50 рсд  за реализацију прве фазе Пројекта санације градске депоније у Краљеву са радовима на експлоатацији позајмишта мaтеријала и израдом објекта за сакупљање процедних вода; и Општини Трстеник 11.442.367,00 рсд, за реализацију прве фазе Пројекта санације, затварања и рекултивације постојеће несанитарне општинске депоније у Трстенику.

Реализацијом ових пројеката и успостављањем регионалних центара за управљање отпадом, несанитарне депоније у овим местима биће затворене, а крајњи план локалних челника је да површине које су данас прекривене смећем, буду зелене оазе враћене природи, са пејзажним вредностима зеленог уређеног амбијента, на задовољство грађана.