Додељена средства за реализацију изабраних климатски паметних пројеката

Додељена средства за реализацију изабраних климатски паметних пројеката

Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) представили су данас резултате фазе пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“ и свечано потписали уговоре са представницима изабраних пет компанија којима се додељују средства за претварање иновативних идеја у пословне подухвате, а који ће допринети ублажавању последица климатских промена и енергетској ефикасности.

Министар заштите животне средине Горан Триван рекао је да је Пројекат који подржава реализацију креативних решења и технолошких иновација који доприносе смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште један од најважнијих које Министарство заштите животне средине спроводи, зато што подразумева стручност, финансијску подршку, иновативност и конкретне резултате.

„Доста је Србија била прљава и мусава, хоћемо да решавамо питање животне средине заједно и конкретно”, истакао је, и додао да пројекат „Локални развој отпоран на климатске промене“ чини значајним и чињеница да се реализује широм Србије, подразумевајући пуно учешће локалних заједница. Србија мора да отвори пут новим технологијама што ће омогућити смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште и ублажавање последица климатских промена, али и боље стање животне средине, због чега ће Министарство наставити да спроводи овај и сличне пројекте и да подржава иновативне идеје и нова технолошка решења нарочито на нивоу локалних заједница, нагласио је министар Триван на церемонији потписивања споразума о додели средстава за суфинансирање.

“Поред подршке развоју иновативних идеја кроз Климатски инкубатор, УНДП помаже и у њиховој реализацији како би допринео борби против климатских промена и одрживом развоју у Србији. Ублажавање климатских промена је инвестиција у пословање. Смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште штеди новац путем побољшања енергетске ефикасности, смањења трошкова производње и раста продаје, чинећи компаније тржишно конкурентнијим”, рекла је в.д. сталне представнице УНДП-а у Србији Стелиана Недера ”. 

Бесповратна средства за суфинансирање технолошких решења и бизнис модела добиле су компаније: ЈКП „Топлана-Шабац“, “Eso Tron”, „ Jugo-Impex d.o.o “, „ Sanicula Co d.o.o.“.“ и „ GreenEnergy Point d.o.o. Реализација њихових идеја допринеће повећању енергетске и трошковне ефикасности, повећању удела енергије из обновљивих извора, стимулисању циркуларне економије и побољшаном управљању отпадом широм Србије, а посебно у Нишу, Параћину, Бољевцу, Руменци, Шапцу.

Укупна вредност додељених бесповратних средстава је $470.000 а укупна вредност инвестиција око $11.000.000. Очекивано смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште, у периоду животног века награђених пројеката, је око 500.000 t CO2.

Јавни позив „Изазов за иновативна решења“, расписан у оквиру заједничког пројекта Министарства и УНДП-а „Локални развој отпоран на климатске промене“., помогао је да се идентификују  иновативне идеје и пројекти за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште и прилагођавање локалних заједница у Србији како би постале отпорније на промене климе. Награђени иноватори су, поред почетне финансијске подршке, добили прилику да у Климатском инкубатору, основаном у оквиру пројекта, развију своје идеје у пројекте спремне за примену у пракси.

Петогодишњи пројекат спроводи Министарство заштите животне средине, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП), и финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ). Партнери на Пројекту су Делегација Европске уније у Републици Србији, Влада Краљевине Шведске, Влада Швајцарске и национални партнери попут Фонда за иновациону делатност и Сталне конференције градова и општина.