Добра сарадња Србије и Шведске у области животне средине

Добра сарадња Србије и Шведске у области животне средине

20141201_125215Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине мр Стана Божовић,са сарадницима, састала се данас у Амбасади Краљевине Шведске у Београду са представницима Амбасаде, Шведске агенције за међународну развојну сарадњу(СИДА), Европске банке за обнову и развој, као и представником Програма IMG-a. задужен за област животне средине.

Краљевина Шведска спада у најзначајније донаторе програма великих инфраструктурних пројеката из области заштите животне средине, па су самим тим теме састанка биле будући правци развоја билатералне сарадње две земље у овој области, као и договор о програмирању будућих пројеката и детектовање могућих проблема и проналажење најбољег модела њиховог превазилажење.

По речима државног секретара у процесу придруживања Европској унији и током  недавно завршеног билатералног скрининга за област заштите животне средине у Бриселу детектовани су прoблеми који представљају препреке у достизању циљева интеграција, а тичу се пре свега административних капацитета и питања финансирања у  области заштите животне средине.

20141201_110755''Мултидисциплинарна ресорна радна група дала је предлог Влади Републике Србије  да се изјасни о оснивању „Зеленог фонда“, којим би се решио проблем финансирања ове изузетно комплексне и скупе области, а која истовремено чини једну трећину обавеза Републике Србије у процесу приступања ЕУ'', истакла је Божовић.

Такође, тема састанка било је питање функционисања регионалне санитарне  депоније ''Дубоко'' у Ужицу. Представници СИДЕ изразили су  забринутост сазнањем да све општине, оснивачи депоније, не схватају важност савременог начина управљања отпадом и његовог одлагања.

Државни секретар Стана Божовић предложила ја да се што пре организује оперативни сатанак на ком би присуствовали представници Шведске, Ресорног Министартва, као и највећи оснивачи ЈКП“Дубоко“ - представници градова Ужица и Чачка, како би се отклониле баријере и неспоразуми у фунционисању ове депоније.

Истовремено,госпођа Божовић је изразила спремност да  Министарство пољопривреде и заштите животне средине пружи сву неопходну подршку у констатовању и усаглашавању,као и отклањању насталих проблема у  оквиру законских обавеза, напомињући да је један од значајних механизама, едукација и повећање свести Локалне самоуправе и грађана о значају успостављања савременог система управљања отпадом и очувања животне средине .

Званичници су се сагласили да ће наставити рад у правцу интензивирања сарадње кроз дефинисање циљева и програма будућих активности на пољу унапређења партнерских односа у области заштите животне средине.