Девето заседање Заједничке комисије са Мађарском

Девето заседање Заједничке комисије са Мађарском

[caption id="attachment_22686" align="alignleft" width="250"]Горан Кнежевић, министар привреде Србије и Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине Мађарске Горан Кнежевић, министар привреде Србије и Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине Мађарске[/caption]

На Деветом заседању Заједничке комисије са Мађарском (Суботица, 16. и 17. октобар 2017. године) разматрана су сва актуелна питања економске сарадње између делегације Републике Србије коју је преводио Горан Кнежевић, министар привреде и делегације Мађарске коју је предводио Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине.

Заседање се одвијало првог дана у оквиру рада радних група (РГ) и другог дана на Пленуму у следећим областима: развој пословних активности (трговина, инвестиције, сарадња привредних и трговинских комора); саобраћај, инфраструктура и енергетика; пољопривреда и заштита животне средине; информационе и комуникационе технологије; регионална и прекогранична сарадња; медицинска и фармацеутска индустрија и друге области од обостраног интереса.

Оцењено је да је до сада сарадња са Мађарском у области заштите животне средине била веома активна и да постоје огромни потенцијали за конкретизовање приоритетних области сарадње између надлежних органа две земље. Српско-мађарска сарадња у области заштите животне средине, у највећој мери се одвијала кроз Програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија који финансира ЕУ из фондова ИПА, а у којем је учествовао велики број институција и организација из Војводине. Програм је обухватао програмски период 2007-2013. године. За програмски период 2014-2020 Европска комисија одобрила је програм INTERREG IPA CBC Мађарска-Србија и усвојен је Програмски документ у коме су дефинисани приоритети, мере и активности које ће бити финансиране у наведеном периоду. На Деветом заседању Заједничке комисије са Мађарском договорено је да се започне са припремом предлога заједничких пројеката који би били достављени поводом трећег позива за предлоге у оквиру INTERREG IPA програма у 2018. години.

Потврђено је да је сарадња са Мађарском посебно значајна кроз пружање помоћи и подршке Србији у процесу хармонизације законодавства са прописима ЕУ и њихове имплементације, размену искустава у коришћењу  пред-приступних фондова ЕУ за период   2014-2020. Обе стране су договориле предлог будуће сарадње који укључује: израду техничке документације за инвестиционе пројекте у области управљања отпадом, отпадним водама и ремедијације контаминираних локација; прекограничну сарадњу (воде, отпад, природа, превенција, спремност и реаговање у случају индустријских/хемијских удеса са могућим прекограничним ефектима, прекогранично кретање отпада, вода и санитација кроз заједничке пилот пројекте).

Мађарска страна је посебно изразила заинтересованост за учешће бизнис сектора у области управљања течним и чврстим отпадом, управљања опасним отпадом, укључујући медицински отпад и друге токове опасног отпада.

[caption id="attachment_22687" align="alignright" width="250"]Чланови српске делегације у области заштите животне средине на оперативном нивоу: Мр Гордана Петковић и Радмила Шеровић Чланови српске делегације у области заштите животне средине на оперативном нивоу:
Мр Гордана Петковић и Радмила Шеровић[/caption]

У области климатских промена сарадња је могућа кроз размену искустава у области прилагођавања на измењене климатске услове, са посебним освртом на биодиверзитет, воде и шуме. Мађарска стране је посебно изразила заинтересованост за билатералним сусретом са српском делегацијом на 23. Конференцији Страна Конвенције о клими (Бон, 6-17 новембар 2017. године) и спремност за разменом ставова у вези са оснивањем Балканског фонда за имплементацију националних циљева смањења емисија гасова стаклене баште.

Српска страна је уручила Нацрт новог текста Меморандума о разумевању о сарадњи у области заштите животне средине између Владе Србије и Владе Мађарске, којим ће бити дефинисани облици сарадње између надлежних органа две државе у области заштите животне средине.

На крају састанка министри су потписали Протокол Деветог заседања Заједничке комисије о економској сарадњи између Републике Србије и Мађарске.