Четврта по реду јавна расправа о Нацрту закона о климатским променама

Четврта по реду јавна расправа о Нацрту закона о климатским променама

20180403_121956Данас је у Београду, у просторијама Приврeдне коморе Србије, одржана четврта по реду јавна расправа о Нацрту закона о климатским променама. Скупу су присуствовали представници заинтересоване и стручне јавности, којима се обратио министар заштите животне средине Горан Триван, и том приликом истакао велики значај доношења Закона о климатским променама. „Сви сегменти рада и живота у Србији мораће да буду прилагођени међународним еколошким стандардима и потребама, као што је  ограничење емисије угљен-диоксида и свих других гасова са ефектом стаклене баште. Потребно је да се привреда и друштво прилагоде свим стандардима који су важни да би заиста могли да одговоримо на последице климатских промена које су већ на делу“, рекао је министар. „Србија је до сада предузела доста корака у борби против климатских промена, али то није довољно, потребно је усвојити Закон и читав низ мера, акционих планова и програма који ће сви примењивати“.

Обраћајући се скупу, министар је нагласио да је пошумљавање један од најефектнијих  и најважнијих начина да ублажимо последице климатских промена. “Ако  данас кренемо са пошумљавањем, ефекте можемо очекивати најраније за 10 до 15 година, тако да се намеће питање шта чекамо.“

20180403_121428„Овим Законом планирамо да еколошке међународне стандарде подигнемо на што виши ниво у Србији, али на ниво који је могуће испратити у нашој држави. Хоћемо да донесемо закон који је примењив и чије ћемо спровођење контролисати уз помоћ инспекцијског надзора. Ако се за пар година испостави да сви примењујемо те стандарде, онда ћемо их подизати на још виши ниво“, рекао је Триван.

Анализе на светском нивоу говоре да је регион у коме се Србија налази један од подручја који ће заправо бити најпогођенији климатским променама, зато што средња годишња температура расте брже него у већини осталих региона. Ако су прогнозе међународних стручњака тачне,  ми морамо да пожуримо са доношењем овог Закона, самим тим и спровођењем свих мера, објаснио је министар.

„Закон о климатским променама намеће стандард и постаје парадигма боље будућности Србије, зато сви заједно морамо да радимо на његовој примени, ради квалитетнијег живота, сопственог здравља и опстанка читаве планете“, закључио је министар Триван на данашњем скупу.