„Брзо и лако сад одваја свако“: кампања Србије и Европске уније у одвајању кућног отпада постигла одличне резултате

ODVAJAMO sastanak

„Брзо и лако сад одваја свако“: кампања Србије и Европске уније у одвајању кућног отпада постигла одличне резултате

Државна секретарка у Министарству заштите животне средине Сандра Докић и помоћник министра Душан Чаркић, заједно са представницима Европске уније и Шведске, исказали су захвалност представницима 17 градова и општина због учешћа у пројекту О-ДВА-ЈА-МО, који је дао значајне резултате у одвајању отпада у домаћинствима и подстакли их да наставе са реализицијом оих активности.

ODVAJAMO sastanak 3У мају месецу, у 17 градова и општина у различитим регионима Србије, прикупљено је преко 760 тона одвојеног кућног отпада који је упућен на рециклирање. Од почетка пројекта, само у овим градовима и општинама, преусмерено је преко 4.500 тона отпада са депонија у рециклажу или у даљу прераду. 

„Ми постепено затварамо велики број несанитарних депонија, уз истовремено успостављане система управљања отпадом преко изградње рециклажних центара и санитарних депонија, у складу са ЕУ стандардима. Да би се у томе успело у великом броју региона се спроводе инвестиције у овој области. Само преко нашег Министарства се гради 6 регионалних центара за управљање отпадом, а ове године очекујемо почетак радова у РЦ Каленић“, истакла је Докић. 

Европа подржава Србију у овом процесу кроз пројекат „О-ДВА-ЈА-МО”, који финансирају Европска унија, Шведска и Србија.

ODVAJAMO sastanak 2„Пројекат О-ДВА-ЈА-МО је показао да грађани Србије желе да брину о животној средини, штеде ресурсе, смање депоније и створе нове зелене могуц́ности рециклирањем материјала, као и било која друга европска земља. ЕУ овим пројектом подржава Србију да унапреди свакодневни живот грађана“, рекао је Антоан Авињон, менаџер програма за животну средину и климатске промене у Делегацији ЕУ.

Европска унија је путем Пројекта одвајања кућног отпада „О-ДВА-ЈА-МО” донирала 26 возила за прикупаљање отпада, више од 90.000 контејнера и канти, али и спровела едукативну кампању „Брзо и лако сад одваја свако“ како би грађанству приближила тему одвајања кућног отпада и објаснила основна правила у том процесу.

Помоћник министра Душан Чаркић подсетио је да су активности пројекта „О-ДВА-ЈА-МО”  део стратегије коју спроводи Министарство заштите животне средине, које је и покренуло овај пројекат.

„Пројекат “О-ДВА-ЈА-МО” је показао да грађани Србије разумеју шта је важно за животну средину и спремни су да предузму мере и да се укључе. Посвећеност и добра воља које су показале локалне самоуправе и јавна комунална педузећа да се побољшају услуге које они пружају грађанима, помоћи ће да се привуку нове инвестиције,“ додао је Чаркић.

Активности су обухватиле 17 општина и градова: Панчево, Сремску Митровицу, Шабац, Шид, Богатић, Ужице, Чачак, Ивањицу, Чајетину, Пожегу, Лучане, Бајину Башту, Косјерић, Пирот, Бабушницу, Белу Паланку и Димитровград.