Божовић у посети Пријепољу

Божовић у посети Пријепољу

prijepolje.JPGДржавни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић посетила је данас Пријепоље, где је са представницима општине разговарала о актуелним проблемима из области животне средине.

„Несанитарна депонија Стањине на територији општине Пријепоље је дугогодишњи проблем и односи се на систем управљања комуналним отпадом, који је у надлежности локалне самоуправе. Ово представља приоритетно питање и потребно је да се пронађе адекватно решење“, рекла је државни секретар Божовић и додала да је Министарство спремно да помогне и стручно и око Споразума који би требало да потпишу општине у наредном периоду, као у око проналажења финансијских проблема, јер је национални циљ да се достигне 100 посто уклањања комуналног отпада, који је тренутно око 52 посто.

Божовић је истакла да је потребно да се у наредном периоду уради пројекат рекултивације и санације несанитарне депоније, али и пронађе решење за одлагање отпада док се не изгради регионална депоније Бањица.

„Одрживи туризам је један од потенцијала који ова општина има и потребно је да га искористи. Такође питање обновљивих извора, пошто постоји велики шумски потенцијал, за могућу изградњу енергетског села“, изјалвила је државни секретар.

На територији општина Пријепоље налазе се четири заштићена подручја од националног и међународног значаја и покривају око 20.000 ха површине.

  Божовић је најавила сутрашњи састанак са представницима четири општине Пријепоље, Прибој, Сјеница и Нова Варош.