Белоглави суп пуштен назад у природу

Белоглави суп пуштен назад у природу

У току протеклог викенда Група за спровођење CITES Конвенције Министарства заштите животне средине је добила званичну потврду од надлежног управног органа за CITES у Ираку да је један примерак белоглавог супа (Gyps fulvus) који потиче из колоније која се гнезди на Увцу, а који је илегално узет из природе и држан у заточеништву у Ираку барем два месеца, лоциран је и крајем прошле недеље пуштен назад у природу.

Министарству заштите животне средине је 30. априла 2018. године прослеђена информација да се два белоглава супа нелегално држе у заточеништву у Ираку након што је Фондација за заштиту птица грабљивица контактирана са захтевом за откуп од стране лица која су птицу нелегално држали у заточеништву у Ираку. Једна од две птице које се јасно виде на достављеним фотографијама је имала ножне прстенове који се користе за обележавање и праћење птица са ознакама које указују на то да је птица прстенована као младунац у Србији. Птица је такође била обележена са крилним маркером за лакше препознавање појединих примерака, који је са унутрашње стране имао контакте Фондације за заштиту птица грабљивица. На основу дигиталних фотографија и другог достављеног материјала, Група за спровођење CITES Конвенције Министарства заштите животне средине је 30.априла 2018. године упутила молбу ирачком Министарству заштите животне средине да се предметни примерци лоцирају и врате назад у приоду.

Након мање од месец дана, Министарство заштите животне средине из Ирака успело је да лоцира једну од наведене две птице и да је у сарадњи са стручњацима за заштиту и очување врста врати назад у природну средину. По последњим информацијама, за другим примерком белоглавог супа који није трајно обележен, надлежни органи још увек трагају.

Белоглави суп је строго заштићена врста националним прописима Републике Србије и налази се на Додатку II Конвенције о међународном промету угроженим врстама дивље фауне и флоре (CITES). На територији Републике Србије процењено је да се гнезди око 200 парова, а прошле године је забележено да се излегло 135 младих белоглавих супова.