Белоглави суп Добрила успешно враћен у Србију

Белоглави суп Добрила успешно враћен у Србију

Јединка белоглавог супа (Gyps fulvus) из Специјалног резервата природе „Увац“ која је пронађена и збринута у Турској, успешно се вратила у Србију. Строго заштићена врста птице која је добила име „Добрила“, на основу успешне сарадње државних установа и организација за заштиту и  очување птица две земље, стигла је данас карго авионом турске компаније у Београд, одакле ће, након окончања граничних и ветеринарских процедура,  бити пребачена у Специјални резерват природе „Увац“.

На аеродрому „Никола Тесла“, белоглавог супа Добрилу дочекали су министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор Републике Турске у Србији Танжу Билгич, уз присуство ренџера СРП „Увац“, представника стручних институција и медија.

Повратак у Србију белоглавог супа из резервата „Увац“, након успешног опоравка у Турској, за нас је изузетно важан тренутак, јер је представнику строго заштићене дивље врсте продужен и омогућен живот у природи, указао је министар Триван. Он је посебно изразио захвалност Републици Турској и амбасадору Републике Турске у Србији, научним и стручним институцијама Републике Турске које су учествовале у овом компликованом подухвату, турској авио-компанији која је обезбедила превоз птице, као и институцијама Републике Србије, на успешно реализованој акцији повратка белоглавог супа на своје природно станиште.

Министар је указао да Србија већ годинама улаже значајне напоре како би, не само Добрилa, него и други супови били успешно враћени на њихова природна станишта. „Када успете да вратите неколико стотина јединке врсте која је заиста угрожена, то значи да нешто добро радимо“, рекао је министар и нагласио да ће се наставити са радом на заштити и унапређењу популација дивљих врста широм Србије, која спада у један од светских центара биодиверзитета.

Повратак белоглавог супа из Турске у Србију није само парадигма заштите природе која не познаје границе, већ и потенцијала сарадње две земље у области заштите животне средине. „Будући да је економска сарадња између наше две земље све озбиљнија, да су политички односи бољи него икада, у области животне средине су тек зачетку, али ево, Добрила нам је помогла да почнемо темељнију сарадњу“, истакао је Триван. Наглашавајући задовољство због реализоване акције и што је белоглави суп Добрила стигла у Београд у добром стању, министар је изразио очекивање да се ће се, уз бригу стручњака из области заштите природе, птица прилагодити, и на основу процеса у складу са стручним и научним правилима, успешно вратити у природу.

Амбасадор Билгич је изразио своје велико задовољство што је птица успешно спашена у Турској, и што ће се поново наћи на свом природном станишту.  Како је нагласио, птица је два пута проналажена на југоистоку Турске, у близини границе са Сиријом, изнемогла и скоро смрзнута. Након што су је турски ветеринари успешно опоравили, процењено је да се „Добрила“ у своју матичну колонију у Србији може вратити једино авионом, што је и реализовано ангажовањем турске компаније Turkish Airlines.

Билгич је нарочито указао да је сарадња на спашавању белоглавог супа и њен повратак у Резерват значајан корак ка развијању сарадње Турске и Србије у области заштите животне средине и природе. „У Београду обично говорим о политичким и економским темама, а по први пут говорим о нечем сасвим другачијем, о заштити природе и могућој сарадњи, што је такође доказ све боље укупне сарадње између Републике Србије и Републике Турске“, нагласио је амбасадор. Амбасадор је на крају обраћања на српском језику поручио: „Добрила, добродошла у Србију. Надам се да ћеш се брзо опоравити и адаптирати, и да ћеш ускоро поново летети на Увцу“.

По доласку на аеродром „Никола Тесла“ у Београду, након окончања контроле на граничној испостави, птица ће бити транспортована у Специјални резерват природе „Увац“, где ће одређено време боравити у прихватној волијери ради стручног праћења и адаптације, до стицања услова за њен повратак у природу. Пуштање белоглавог супа назад у матичну колонију на Увцу ће се извршити у складу са мерама и условима заштите природе.

Белоглави суп (Gyps fulvus) има статус строго заштићене врсте у Републици Србији и заштићен је међународним уговорима попут Конвенције о међународном промету угрожених врста дивље фауне и флоре (CITES). Гнездећа колонија белоглавог супа у Специјалном резервату природе „Увац“ која броји око 240 парова, једна је од највећих на Балкану.