„Аутомобил паркирај, околину сачувај“

„Аутомобил паркирај, околину сачувај“

Данас је у Београду одржана манифестација у оквиру кампање „Аутомобил паркирај, околину сачувај“, коју спроводи Удружење паркиралишта Србије уз подршку Министарства заштите животне средине и Привредне коморе Србије.

Овом акцијом у простору јавне гараже “Обилићев венац“, прве гараже са „парк смарт“ сертификатом у Европи, представљени су принципи одрживог урбаног транспорта, значај подстицања развоја еко мобилности у Србији, и улога локалних самоуправа у унапређењу животне средине. У том смислу, Београд ће бити пример града у Србији са развијеним механизмима за подстицање еко мобилности, односно коришћење алтернативних, еколошких превозних средстава, најавио је овом приликом заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Министар заштите животне средине Горан Триван истакао је да је Град Београд перјаница еколошки освешћених градова, а локалне заједнице носиоци промена у одрживости урбаног развоја и бриге о животној средини. Честитајући Паркинг сервису на спроведеним акцијама, министар је нагласио да сваки паркинг сервис има мисију да свест о животној средини подигне на виши ниво. „Министарство ће подржати овај вид активности који се тиче начина на који користимо возила. Коришћење електричних возила мора да уђе у све већу употребу. Подсећам да у Србији, према подацима Светске здравствене организације, око 6000 људи годишње умре због компликација изазваних респираторним проблемима услед лошег квалитета ваздуха. Немамо другог пута него да смањимо загађење из енергетских капацитета, да смањимо емисију штетних гасова из саобраћаја, а за то постоје бројни начини“, истакао је Триван.

„Уколико наши суграђани у паркинг сервису оставе свој аутомобил и наставе превоз бициклом постићи ће бар три резултата – штедеће гориво, смањити загађење животне средине и допринети очувању свог здравља“ рекао је министар, и позвао грађане да дају свој лични допринос заштити животне средине.