1,6 милиона евра за апроксимацију животне средине

1,6 милиона евра за апроксимацију животне средине

drzavni-sekretar-stana-bozovic-i-zamenik-sefa-deu-u-srbiji-oskar-benediktДанас је званично представљен почетак проjeкта  „Даља имплементација Националне стратегије апроксимације у области животне средине – ЕАС”, који реализује Министарство пољопривреде и заштите животне средине,а финансира Европска унија у износу од 1,6 милиона евра. Пројекат ће бити усмерен на подршку ресорном Министарству и Преговарачкој групи 27 у јачању институција и стратешком планирању у оквиру Поглавља 27 – животна средина и климатске промене.

„Животна средина је веома важна област којом се треба континуирано бавити и која захтева координисано деловање свих релевантних институција. О томе сведочи и податак да је неопходно 10 милијарди евра средстава за апроксимацију животне средине, од чега је приближно милијарду евра потребно за отпад, а око 7 милијарди евра за водоснабдевање, канализацију и отпадне воде. Овај програм ће помоћи нашој земљи у даљем приближавању правних тековина ЕУ у области заштите животне средине, кроз јачање институција, побољшање инфраструктуре и инвестиционог планирања нових пројеката у овој области“, рекла је Стана Божовић, државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине.

Заменик шефа Делегације Европске уније у Србији, Оскар Бенедикт рекао је да је до сада отворено 6 поглавља, и да се нада да ће Поглавље 27 бити отворено без почетних мерила. „Поглавље 27, које се тиче животне средине, је најкомплексније када је у питању број директива и чини једну трећину укупног европског законодавства. Оно је и најскупље и захтева огромне инвестиције, али је и најважније, јер се тиче квалитета живота свих грађана: квалитета воде, ваздуха, земљишта. Ниједно друго поглавље не утиче у тој мери на наше животе, здравље, будућност и развојне пројекте више од овог поглавља. Пројекат који данас почиње управо треба да ојача институционалне капацитете за припрему преговарачке позиције Србије у овој области“, истакао је Бенедикт.

pocetak-projekta-easПројекат„Даља имплементација Националне стратегије апроксимације у области животне средине“ траје до октобра 2018. године и обухвата активности које се односе на три главне компоненте: јачање институција за спровођење законодавства у области животне средине, јачање капацитета за планирање спровођења ЕУ Директива које захтевају значајна финансијска улагања (посебно у области вода и отпада) и јачање капацитета за инвестиционо и финансијско планирање пројеката у области животне средине.

На конференцији су представљена и искуства Словеније у преговорима за Поглавље 27, kao и искуства Македоније у области трошкова и користи у вези са будућим развојем одрживих инвестиција и спровођења захтева ЕУ у сектору вода