15. ЕКОФЕР – Екологија као покретач развоја Србије

15. ЕКОФЕР – Екологија као покретач развоја Србије

Министар заштите животне средине Горан Триван отворио је данас 15. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – ECOFAIR, који се заједно са 14. Међународним сајмом енергетике одржава од 3. до 5. октобра 2018. године на београдском сајму.

Министар Триван је рекао да се заштита животне средине реализује захваљујући административним условима на којима ради Министарство, али се суштински темељи на друштвено усвојеном систему вредности, где је стање Планете приоритет. „Није довољно бавити се само причом о ваздуху, аутомобилима, загађењу, пошумљавању... заправо једнако је важно да разумемо како ћемо све то радити, зашто ћемо све то радити“, нагласио је министар. Без промене стања свести неће се моћи суштински променити и стање животне средине, а својим деловањем, Министарство постиже резултате у промени система заштите животне средине и његовог друштвеног статуса. „Наше време је дошло, само је питање ко је то схватио“, истакао је Триван.

Добар пример исказаног разумевања значаја заштите животне средине је пример одговорности компаније која у знатној мери учествује у загађивању, као што је ЈП „Електропривреда Србије“ која је уложила 300 милиона евра, и најавила да ће до 2025. године уложити још око 860 милиона евра у екологију,  указао је Триван, и рекао „ако имате тако снажну корпорацију која учествује у загађивању а истовремено у тој мери улаже у животну средину и иде ка чистијој технологији, онда схватите да то сви могу да раде“. „Дошао је крај некажњеном загађењу животне средине“ рекао је, и додао да екологија не кочи, већ омогућава развој Србије, подстичући на напредак оне који ће бити моторна снага наше земље.

Министарство је у протеклих годину дана предузело низ мера и активности у различитим областима заштите животне средине, и урађен је нацрт преговарачке позиције за Поглавље 27 који је високо оцењен од Европске комисије, захваљујући чему ће до краја године бити, како се планира, отворен преговарачки процес за ову област. Поред тога, до краја године би требало да буде усвојен Закон о климатским променама који ће навести све секторске политике да се прилагоде и уваже питања заштите животне средине, нагласио је министар Триван.

Поручујући да је родољубље напредак заснован на принципима заштите животне средине, а да се родољубље чита као екологија, министар Горан Триван отворио је сајам екологије.