Три јединке вука успешно збринуте у прихватилишту у Грчкоj

Три јединке вука успешно збринуте у прихватилишту у Грчкоj

Pancevo ---Muzjak-vukaМинистарство пољопривреде и заштите животне средине (Група за спровођење ЦИТЕС конвенције) је 15. децембра 2015. године успешно спровело акцију збрињавања три примерка вука (Canis lupus) – мужјак и две женке у специјализовано прихватилиште за крупне звери ARCTUROS у Грчкој. Акција је спроведена у сарадњи са НВО "Четири Шапе" и стручњацима за крупне звери Биолошког факултета Универзитета у Београду и Природњачког Музеја у Београду.

Вукови су били привремено збринути у прихватилиштима за псе у Панчеву и Зрењанину. Kaда је пронађен у октобру 2006. године, мужијак вука био је повређен. Након санирања повреде збринут је у склопу прихватилишта за псе ЈКП „Хигијена“ у Панчеву. Црна вучица је пронађена у августу 2008, а затим збринута у Панчеву. Трећа јединка, вучица, односно хибрид вука и пса, пронађена је у фебруару 2014. године. На основу понашања ове животиње, претпоставља се да је одгајана као пас, тако да је навикнута на људе и релативно је питома.

Ова три вука, није било могуће пустити у природу, јер су одрасли у заточеништву и навикнути су да се људи старају о њима, што значи да не могу самостално да живе на слободи. Током привременог боравка у прихватилиштима за псе у Панчеву и Зрењанину, вуковима је обезбеђен посебан ограђен простор са природном подлогом и вегетацијом, базенима и брлозима. Иако су имали одговарајући простор за основне етолошке потребе, неопходно је било да се збрину у специјализовано прихватилиште за крупне звери, односно вукове. Процес проналаска трајног решења за њихово збрињавање у склопу специјализованог прихватилишта трајао је више од две године. Министарство је успоставило званичну сарадњу са специјализованим прихватилиштем за крупне звери ARCTUROS у Грчкој, које прихвата и рехабилитује повређене или одузете медведе и вукове са територије Грчке, других држава чланица ЕУ, али и из других држава у региону. Такође, захваљујући већ постојећој сарадњи Министарства и НВО „Четири Шапе“, обезбеђен је транспорт ових примерака. Вукови су приститигли у прихватилиште у раним јутарњим часовима, 16. децембра 2015. године.

Zrenjanin-zenkaВук (Canis lupus) има статус строго заштићене врсте на већем делу територије АП Војводина, док на остатку територије Републике Србије има статус заштићене, али истовремено и ловне врсте. Ова врста је заштићена међународним уговорима попут ЦИТЕС и Бернске конвенције, а у свим државама ЕУ има статус строге заштите.