Vujović sa ambasadorom Kube: Dogovorena intenzivnija saradnja u oblasti klimatskih promena i zaštite biodiverziteta

Vujovic - ambasador Kube

Vujović sa ambasadorom Kube: Dogovorena intenzivnija saradnja u oblasti klimatskih promena i zaštite biodiverziteta

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je danas sa ambasadorom Republike Kube Gustavom Tristom del Todom o nastavku saradnje u oblasti zaštite životne sredine i implementaciji Memoranduma o razumevanju i saradnji između Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije i Ministarstva nauke, tehnologije i životne sredine Republike Kube.

Vujović i Del Todo su razmenili mišljenja o ključnim pitanjima i istakli važnost intenziviranja saradnje dve zemlje u oblasti klimatskih promena i zaštite biodiverziteta.

VA2Ministarka je ambasadora upoznala sa ostvarenim rezultatima i planovima Srbije na tom polju, ističući da je usvajanjem revidiranog Nacionalno utvrđenog doprinosa Srbija povećala klimatsku ambiciju za više od tri puta, kao i da se kontinuirano radi na povećanju površine pod zaštitom, koja od ove godine iznosi 8% ukupne površine teritorije Republike Srbije.

-Ono čemu smo trenutno posvećeni jeste izrada Programa adaptacije na izmenjene klimatske uslove koji će obuhvatiti i biodiverzitet. S obzirom da Kuba ostvaruje značajne rezultate i dostignuća u oblasti zaštite biodiverziteta, naročito kada su u pitanju zaštićena područja, za nas je od velikog značaja razmena iskustva u oblasti zaštite prirode i biodiverziteta u kontekstu prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove – rekla je Vujović.

Na sastanku je dogovorena intenzivija saradnja između resornih ministarstava Srbije i Kube u cilju razmene znanja, iskustava i primera dobrih praksi u definisanim oblastima.