Vujović potpisala ugovore – Kreće se u rešavanje problema tri nesanitarne deponije u Topoli, Subotici i Prokuplju

Вујовић несанитарне депоније уговори.jpg

Vujović potpisala ugovore – Kreće se u rešavanje problema tri nesanitarne deponije u Topoli, Subotici i Prokuplju

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore na osnovu kojih se, uz podršku ministarstva, kreće u rešavanje višedecenijskog problema stanovnika opštine Topola i gradova Subotica i Prokuplje – počinje projekat zatvaranja i sanacije tri nesanitarne deponije u ovim lokalnim samoupravama.

Vujović je potpisala ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava, kojima se obezbeđuju značajna sredstva za prvu fazu radova u sklopu projekta sanacije, zatvaranja i rekultivacije nesanitarne deponije „Torovi“ u Topoli, sanaciju i rekultivaciju nesanitrne deponije-smetlišta „Aleksandrovačka bara“ u Subotici prva i druga faza, i za sanaciju i remedijaciju nesanitarne deponije „Dunek“ u Prokuplju.

„Danas sam potpisala važne ugovore, na osnovu kojih ćemo u Topoli, Subotici i Prokuplju krenuti u rešavanje problema nesanitarnih deponija, na kojima se decenijama nepropisno odlagao otpad i time narušavala životna sredina. Naš strateški cilj je Srbija bez nesanitarnih deponija, i zato svake godine odvajamo značajna sredstva kako bismo, u gradovima i opštinama u kojima postoji alternativna lokacija za odvoženje otpada, zatvorili i sanirali nesanitarne deponije. Izgradnjom regionalnih i reciklažnih centara širom Srbije, što je deo vizije Srbija 2027, ujedno stvaramo neophodan preduslov za dalje zatvaranje nesanitarnih deponija, čime ćemo doprineti boljem kvalitetu života građana“,  rekla je Vujović.

Ministarka je naglasila da je za projekte zatvaranja, sanacije ili rekultivacije nesanitarnih deponija ove godina obezbeđeno milijardu dinara. U prethodnim godinama, zatvoreno je i rekultivisano sedam nesanitarnih deponija: „Stanjevine“ u Prijepolju, „Sovljak“ u Bogatiću, „Mileševo“ u Bečeju, „Prelići“ u Čačku, „Osaonica“ u Trsteniku, deponija jalovine u Zajači i „Druglići“ u Priboju. U 2023. počeli su radovi na sanaciji još četiri velike nesanitarne deponije u Šapcu, Rumi, Zrenjaninu i Požegi. Uz tri deponije u Topoli, Subotici i Prokuplju za koje je danas potpisan ugovor, u narednom periodu biće rešen problem ukupno 14 nesanitarnih deponija.