Unapređenje kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu na teritoriji Šumadije i Pomoravlja

Unapređenje kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu na teritoriji Šumadije i Pomoravlja

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji sa Regionalnom Agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja (REDASP), predstavilo je početak realizacije projekta Unapređenje kapaciteta za primenu Evropske konvencije o predelu na teritoriji Šumadije i Pomoravlja”, koji je jedan od koraka u implementaciji principa Evropske Konvencije o predelu. Cilj projekta je identifikacija i procena predela na teritoriji Šumadije i Pomoravlja i stvaranje mehanizma za strateško upravljanje i očuvanje kvaliteta predela.

Takođe, predstavljen je Akcioni plan projekta za period od 01.04. do 31.06. 2015. godine i aktivnosti koje će se realizovati - plan i dinamika realizacije aktivnosti. Na sastanku je dogovoreno da se lista od ukupno 43 stejk holdera proširi i dodaju NVO Arhus centar, kao i ostale nevladine organizacije sa teritorije Šumadije i Pomoravlja koje se bave problematikom marginalizovanih grupa. Pored toga, predloženo da se uključi i udruženje voćara, kao i regionalni i lokalni mediji.

Tokom čitavog perioda realizacije projekta radiće se na učešću na međunarodnim sastancima Saveta Evrope, u cilju promocije projekta i povezivanja sa potencijalnim partnerima, radi definisanja budućih zajedničkih aktivnosti.

Završna konferencija projekta biće organizovana u poslednjem mesecu realizacije projekta, kada će biti predstavljeni postignuti rezultati projekta , primeri iz prakse zemalja EU, kao i planovi za nastavak aktivnosti i rad na nacionalnom nivou.