Učešće na Devetoj ministarskoj konferenciji o životnoj sredini za Evropu

Ivana 1

Učešće na Devetoj ministarskoj konferenciji o životnoj sredini za Evropu

 

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić učestvuje na Devetoj ministarskoj konferenciji o životnoj sredini za Evropu „Transformisanje planete“, koja se od 5. do 7. oktobra održava u Nikoziji, na Kipru.

Deveta ministarska konferencija se organizuje pod pokroviteljstvom Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) i predstavlja priliku za jačanje međuresorne saradnje u panevropskom regionu za „ozelenjavanje“ privrede, uzimajući u obzir rad na održivoj infrastrukturi i promovisanju održivog turizma primenom principa cirkularne ekonomije, kao i jačanje međuministarske saradnje u oblasti obrazovanja za održivi razvoj.

Ivana2Konferencija o životnoj sredini za Evropu teži da bude most saradnje i komunikaciona platforma o pitanjima održive infrastrukture, održivog turizma i obrazovanja za održivi razvoj.

Učešće predstavnika Republike Srbije značajno je za jačanje međunarodne saradnje i predstavljanje Republike Srbije kao značajnog aktera u oblasti zaštite životne sredine i obrazovanja na međunarodnom planu.

Ivana 3Republika Srbija će dati doprinos Batumi inicijativi za zelenu ekonomiju (BIG-E) kroz sprovođenje akcije u okviru „ozelenjavanja“ privrede, pod nazivom „Promovisanje održivog upravljanja otpadom od hrane u Republici Srbiji primenom koncepta cirkularne ekonomije“, o čemu će naši predstavnici izvestiti učesnike Konferencije. 

Na devetoj ministarskoj konferenciji u planu je i usvajanje Ministarske deklaracije o obrazovanju za održivi razvoj.