Trivan na Skupštini UN za životnu sredinu

Trivan na Skupštini UN za životnu sredinu

„Republika Srbija je posvećena postizanju ciljeva koji se odnose na zaštitu i unapređenje životne sredine, izgradnji društva čija privreda i razvoj treba da budu u skladu sa poštovanjem prirodnog okruženja  i privržena je globalnom naporu  u borbi za život i  budućnost čovečanstva i svih živih bića na planeti.“, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na 4. zasedanju Skupštine Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEA-4), koja se održava u Najrobiju, Kenija.

Obraćajući se učesnicima  Skupštine UN-a za životnu sredinu, na kojoj predvodi delegaciju naše zemlje, Trivan je izrazio uverenje da taj najviši nivo odlučivanja o životnoj sredini  na svetu,  daje šansu da se sve zemlje povežu u borbi za život i  budućnost čovečanstva i svih živih bića na planeti i ukazao: “ Čovečanstvo ima budućnost ako je imaju sva živa bića. Naša Planeta takođe ima pravo na život i ko predstavlja njihova prava na život? Gospodin profit ubija sve njih, naša dužnost je da im omogućimo da prežive“.

Ministar je ukazao da se Srbija zalaže za nova tehnološka rešenja i inovativni pristup u privređivanju koji su neophodni za društveni i ekonomski razvoj kojim će se obezbediti smanjenje zagađenja i očuvanje resursa. Stoga je potrebno uložiti značajna sredstva u stimulisanje inovatorstva u oblasti životne sredine i obezbediti uslove koji će dati vetar u leđa inovatorima.

Trivan je naglasio da je Srbija prepoznala važnost međunarodne saradnje u zašztiti životne sredine, okupljajući region južne i jugoistočne Evrope na zajedničkoj ministarskoj konferenciji ,,Inovativna rešenja za smanjenje zagađenja u jugoistočnoj i južnoj Evropi“. Tom prilikom je usvojena i Zajednička vizija ovog regiona, koja je predstavljena na pratećem događaju UNEA 4, a kojom su se zemlje učesnice obavezale na nove zajedničke akcije i mere za smanjenje zagađenja kako bi se poboljšao kvalitet životne sredine na dobrobit  čovečanstva. On je ukazao da treba nastaviti sa razmenom iskustava, dobrih praksi i nalaženja ekoloških  rešenja kao što je pošumljavanje, koje je jedno od najboljih i najefikasnijih.

 „Budući da se među razvojnim prioritetima Vlade Srbije nalazi i digitalizacija, pokrenuta je saradnja sa lokalnim samoupravama, javnim i privatnim preduzećima, organizacijama civilnog društva i naučno-istraživačkim institucijama kroz petogodišnji projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, zahvaljujući kome su zainteresovane strane kroz međusobno partnerstvo predložile softverska, tehničko-tehnološka rešenja i biznis modele koji odgovaraju potrebama lokalnih samouprava, u oblasti energetike, saobraćaja, upravljanja otpadom, poljoprivrede i drugim oblastima“, rekao jeTrivan.

Kazao je da Srbija poseduje značajan potencijal obnovljivih izvora energije, pre svih u biomasi, solarnoj i vetro energiji  ali da se ne koriste  u dovoljnoj meri i da se ulažu napori u povećanje procenta ponovne upotrebe otpada, posebno imajući u vidu značaj recikliranja.

Ministar je posebno  skrenuo pažnju na to da samo inovatorstvo nije dovoljno da se izborimo sa ekološkim problemima. Kada je reč o proizvodnji i potrošnji, potrebno je pre svega uticati na potrošački mentalitet. Zahvaljujući akciji Ministarstva zaštite životne sredine i uz podršku građana,  civilnog sektora i medija  u toku prošle godine, kada su veliki trgovinski lanci počeli da naplaćuju plastične kese, njihova upotreba smanjena je za 70% i interesovanje za njih primetno je opalo.

„Srbija je  proces rešavanja svih problema u zaštiti životne sredine  započela i nameravamo da idemo dalje  Uložićemo kreativne snage, volju, napor i ideje kako bismo unapredili naš način razmišljanja, podigli svest novih generacija, kako bi se posvećenije  i odgovornije borili sa postojećim izazovima i kako bi obezbedili zdravu budućnost“, rekao je Trivan na kraju obraćanja na 4. zasedanju Skupštine Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine

Ministar Trivan sastao se na marginama UNEA-4 sa šefovima delegacija država iz regiona i ministrom životne sredine Estonije, koji predsedava UNEA-4, Simom Kislerom.

Na ovom najvišem međunarodnom skupu posvećenom zaštiti životne sredine, zemlje učesnice razmatraju goruće svetske ekološke probleme i dogovoriti nove zajedničke akcije i mere za smanjenje zagađenja kako bi se poboljšao kvalitet životne sredine na dobrobit celog čovečanstva.