Svetska nedelja zelene gradnje

Svetska nedelja zelene gradnje

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvovao je danas u manifestaciji koja se održava u okviru Svetske nedelje zelene gradnje u TC „Ušće“, pod nazivom „Dome, zeleni dome“, u organizaciji Saveta zelene gradnje Srbije.

Ministar Trivan je u prisustvu izvršnog direktora Saveta zelene gradnje Srbije Dragane Korice i prodekana za nastavu Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivana Ignjatovića, obišao izložbu Arhitektonskog fakulteta posvećenu energetskoj efikasnosti i zelenoj arhitekturi. Na poziv domaćina, Trivan se pridružio učesnicima kampanje i uputio sopstvenu „zelenu“ inicijativu za narednu godinu, shodno ideji kampanje o menjanju našeg okruženja u skladu sa ekološkim potrebama i zahtevima savremenog čoveka.

Ministar Trivan je naglasio podršku Ministarstva ovoj, i sličnim manifestacijama, koje ukazuju na potrebu da se urbano okruženje izgrađuje u skladu sa zaštitom životne sredine. „Ovakve organizacije, kao i mediji koji su uključeni u jačanje svesti javnosti o pitanjima zaštite životne sredine, vode društvo napred, i Ministarstvo će i u narednoj godini, i sa duplo više sredstava, podržavati ovakve ideje i aktivnosti“, istakao je Trivan. On je ukazao na neophodnost veće posvećenosti zaštiti životne sredine koja se izražava kroz brojne oblasti, pa i u okviru zelene gradnje, koja doprinosi borbi protiv klimatskih promena, estetizuje i oplemenjuje životno okruženje, uz istovremenu veću bezbednost i efikasnost.

Savet zelene gradnje Srbije organizuje ovaj događaj s idejom da se javnost upozna sa zelenom gradnjom i ostalim aktivnostima i merama koji daju odlične rezultate u opštoj borbi protiv klimatskih promena. Svetska nedelja zelene gradnje se tradicionalno obeležava poslednje nedelje septembra, organizacijom specijalnih događaja nacionalnih članica Svetskog saveta zelene gradnje.