Srbija će istrajati u borbi sa zagađenjem vazduha i životne sredine

Srbija će istrajati u borbi sa zagađenjem vazduha i životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da Srbija ima prirodne resurse koji nam  omogućuju  da se održimo i opstanemo u naletu klimatskih promena, koje su planetarne i gotovo nezaustavljive,  a da li će to tako i biti zavisi od svih nas, naših odluka i praktičnih rešenja kojima ćemo zaštititi životnu sredinu od dalje degradacije. „Vazduh je primaran za zdravlje ljudi i životnu sredinu, bez kiseonika ne možemo, a jedan od najvećih zagađivača je saobraćaj, velika  emisija štetnih  gasova iz starih automobila kojih je previše u našoj zemlji. Istrajaćemo u inicijativi da se u Srbiji od naredne godine zabrani  uvoz polovnih automobila sa evro 3 motorom, ako ne i evro 4 i da se  stvore uslovi i olakšice kako bi se  povećala  upotreba elekričnih i hibridnih vozila”, izjavio  je Trivan na Sajmu automobila u Beogradu prilikom dodele priznanja za  EKO-atomobil 2019.godine u Srbiji, koje je pripalo Tojoti Koroli 1.8 hibrid.

On je rekao da otpora ima ali da su argumenti neumoljivi. Ukazao je da prema proceni Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji godišnje umre 6.500 građana od posledica zagađenja vazduha. Naveo je da je u našoj zemlji više od polovine vozila starije od 10 godina, i da se, ako nastavimo sa uvozom takvih vozila pretvaramo u evropsko groblje automobila.

U Evropi je više od milion električnih vozila i  ne postoji nijedan razlog da ih u Srbiji ne bude više od sadašnjih 250, rekao je ministar ukazujući da nam je u dostizanju  evropskih ekoloških standarda najvažnije da smanjimo zagađenje životne sredine.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović izneo je podatak  da se u Srbiji godišnje ispusti u vazduh 150.000 tona zagađujućih materija  kao posledica sagorevanja fosilnih goriva u vozilima. On je primetio da je automobilizam izmenio civilizaciju, a da je sada vreme da ekologija izmeni automobilizam.

Sajam automobila već osmu godinu zaredom organizuje izbor EKO-automobila godine, kako bi naglasio zelenu dimenziju ove manifestacije i promovisao etičko ponašanje i podizanje svesti o potrebi očuvanja prirodnih resursa, zaštiti životne sredine i korporativnoj odgovornosti.