Sastanak sa predstavnicima preduzeća koja se bave trgovinom lekovitim biljem i šumskim plodovima

Sastanak sa predstavnicima preduzeća koja se bave trgovinom lekovitim biljem i šumskim plodovima

20141225_093010Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, organizovalo je sastanak 25. 12 2014. godine,  sa predstavnicima preduzeća koja se bave trgovinom lekovitim biljem i šumskim plodovima, kako bi se razmotrile najefikasnije procedure izdavanja  dozvola za sakupljanje, uvoz i izvoz vrsta pod kontrolom korišćenja i prometa, radi  unapređenja procesa njihovog izdavanja kao i  efikasnijeg rešavnja problema koji su do sada definisani  u radu ovih preduzeća.

Sastanak je vodio v.d. pomoćnik Ministra Slobodan Erdeljan, a prisustvovali su predstavnici Nacionalne asocijacije voćara i povrtara „Plodovi Srbije, kao i  svih zainteresovanih strana u poslovima sakupljanja, uvoza i izvoza strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta (predstavnici Zavoda za zaštitu prirode, republičke inspekcije MPZŽS,  Uprave carina,kao i predstavnici ostalih nadležnih institucija koje su uključene u proces izdavanja navedenih dozvola). Razmotrene su najefikasnije procedure izdavanja  dozvola, radi  unapređenja procesa njihovog izdavanja kao i  efikasnijeg rešavnja problema koji su do sada definisani  u radu ovih preduzeća.

Povod održavnja sastanka bila je  11. sednica Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine,  održana 9. decembra 2014. godine, kao i sastanak održan između predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i predstavnika Nacionalne asocijacije voćara i povrtara „Plodovi Srbije”, 12. 12. 2014.

Najviše isticani problemi: sporost u izdavanju dozvola, od momenta podnošenja zahteva do finalnog izdavanja dozvola; plaćanje nadoknada za otkup zaštićenih vrsta unapred, bez mogućnosti prenosa plaćene nadoknade; sporost dobijanja dozvola iz drugih regiona; ostali administrativno tehnički problemi koji se javljaju zbog nepostojanja elektronske baze podataka, prevazići će se pojednostavljenjem  postupaka i objedinjavanjem službe i zaposlenih koji obavljaju ove poslove, na jednom mestu  . Od januara će biti otvorena jedna kancelarija u kojoj će svakog momenta moći da se dobiju odgovori u vezi načina podnošenja zahteva, procedura, problema.

Prisutni predstavnici  pohvalili su spremnost i inicijativu  predstavnika Ministartva u rešavanju najvećeg dela zahteva koji su do sada upućeni, istričući da je ovo dobar gest koji pokazuje profesionalne i dobre namere da se podrže preduzeća koja se bave poslovima sakupljanja, uvoza i izvoza vrsta pod strogom kontrolom korišćenja i prometa.