Raspodela sredstava subvencija programa upravljanja zaštićenih područja od nacionalnog značaja

Raspodela sredstava subvencija programa upravljanja zaštićenih područja od nacionalnog značaja

IMG_20150421_095511Danas su u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine potpisani Ugovoro prvog kruga potpisivanja ugovora o subvencionisanju programa upravljanja zaštićenih područja od nacionalnog značaja u 2015. Godini, ukupno 18 ugovora.

Programima upravljanja, koji su predmet ugovora, planirani su radovi i aktivnosti na zaštiti, unapređenju i razvoju zaštićenih područja: čuvanje, održavanje, prezentacija zaštićenih područja, obeležavanje, uspostavljanje i održavanje staza, monitoring prirodnih i stvorenih vrednosti zaštićenih područja.

IMG_20150421_104331Potpisivanju Ugovora su, pored predstavnika Ministarstva, prisustvovali upravljači zaštićenih područja, koji su ušli u prvi krug raspodele. Sredstva subvencija Ministarstva utvrđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2015. godinu, u ukupnom iznosu od 210 miliona dinara. Deo sredstava ostaje neraspodeljen i rezerviše se za namene definisane Uredbom o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2015. godini.

Kako se radi o zaštićenim područjima od nacionalnog značaja, obezbeđena sredstva subvencija biće značajna pomoć upravljačima u cilju sveukupnog unapređenja stanja zaštićenih područja, kao i njihove promocije.