Potpisan Sporazum za regionalnu deponiju „Halovo“

Potpisan Sporazum za regionalnu deponiju „Halovo“

dsc-1916U Gradskoj upravi u Zaječaru potpisan Sporazum o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom. Sporazum su potpisali su predstavnici opština Majdanpek, Kladovo, Negotin, Bor, Knjaževac i Boljevac i Grad Zaječar.

Lokalne samouprave, potpisnice Sporazuma su njime uredile ciljeve i zadatke u upravljanju komunalnim otpadom, finansiranje pripremnih aktivnosti, kao i izgradnju zajedničkog regionalnog centra za upravljanje otpadom, način formiranja i nadležnosti zajedničkog međuopštinskog tela, kao i druga pitanja od značaja za organizaciju i sprovođenje upravljanja komunalnim otpadom.

U cilju efikasnije međusobne saradnje u upravljanju komunalnim otpadom, a naročito pripreme projekata osnivanja zajedničkog regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom, učesnici Sporazuma će formirati Koordinacioni odbor, koga će čini predstavnici svih jedinica lokalnih samouprava. Administrativno-tehničke poslove za Koordinacioni odbor će obavljati RARIS u saradnji sa nadležnim službama potpisnika Sporazuma i nadležnim ministarstvima.

Potpisivanju Sporazuma su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine koji su najavili dalju podršku ovom projektu.

Načelnik odeljenja za upravljanje otpadom Radmila Šerović iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine je tom prilikom rekla da će deponija u Halovu biti tek deseta sanitarna deponija u Srbiji.

Svi učesnici sastanka složni su da u realizaciju treba krenuti što pre kako bi se rešio ovaj dugogodišnji problem.