Podrška međunarodnih institucija procesu približavanja Srbije EU za oblast zaštite životne sredine

Podrška međunarodnih institucija procesu približavanja Srbije EU za oblast zaštite životne sredine

20151216_142526„Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja u procesu Evropskih integracija je dodatni snažan motiv za 22 institucije i preko 250 domaćih i stranih eksperata koji su uključeni u rad pregovaračke grupe za poglavlje 27 da nastave da marljivo i posvećeno rade na prenošenju i sprovođenju pravnog okvira EU za životnu sredinu i klimatske promene. Usvojeni post skrining dokument daje jasnu viziju, rokove i izvore finansiranja za ovu oblast u narednih 25 godina. Obzirom da je ambicija pregovaračke grupe da u 2016. godini otvori pregovaračko poglavlje 27, i to da otvori ovo poglavlje bez merila, u narednom periodu će nam biti neophodna sva raspoloživa pomoć i podrška kako bismo uspešno preneli i sproveli standarde EU“, rekla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović, na prvom koordinatorskom radnom sastanaku sa predstavnicima razvojnih agencija i međunarodnih finansijskih institucija za zaštitu životne sredine.

Na sastanku je je predstavljeno trenutno stanje u svim sektorima i budući izazovi i potrebe u narednom periodu.

Božović je podsetila da  je sektor zaštite životne sredine preveden iz ''crvenog'' u ''zeleni'' sektor, kao i da je rešeno 80% svih infrastrukturnih problematičnih projekata, da se sprovode projekti iz oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama vredni po nekoliko desetina miliona eura.

20151216_143202Sastanku su prisustvovali predstavnici Kraljevine Švedske, Savezne Republike Nemačke, Republike Francuske, Kraljevine Norveške, Kraljevine Holandije, Kraljevine Danske, Republike Finske, Republike Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Republike Izrael, zatim predstavnici GIZ, Nemačke tehničke razvojne pomoći, Svetske banke i Nemačke razvojne banke KfW, kao i Programa razvoja Ujedinjenih Nacija i implementacione agencije za infrastrukturne projekte IMG.

Predstavnik Švedske razvojne agencije je podsetio da sa Ministarstvom postoji dugogodišnja uspešna saradnja i da je životna sredina prioritetna oblast bilateralne saradnje dve države.

Predstavnici Nemačke ambasade su istakli da u Srbiji privređuje oko 400 nemačkih kompanija, a da je značajan broj Nemačkih kompanija zainteresovan za investicije u životnu sredinu. Direktor Nemačke razvojne banke je istakao da je životna sredina najveća komponenta bilateralnog sporazuma Vlade Republike Srbije i Vlade Savezne Republike Nemačke. Nemačka razvojna banka trenutno implementira i planira oko 250 000 000 eura sredstava za finansiranje životne sredine. Predstavnik GIZ je istakao da su aktivnosti njihovog programa u skladu sa principima jačanja kružne ekonomije, sa posebnom pažnjom usmerenom ka upravljanju otpadom i otpadnim vodama.

Sastanci koordinacije će se sa partnerima iz međunarodnih institucija i Ministarstva održavati jednom u tri meseca.