Počela terenska istraživanja u cilju valorizacije prirodnih vrednosti u Parku prirode „Zlatibor“

Zlatibor.JPG

Počela terenska istraživanja u cilju valorizacije prirodnih vrednosti u Parku prirode „Zlatibor“

Stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije započeli su terenska istraživanja i valorizaciju prirodnih vrednosti u Parku prirode „Zlatibor“, kako bi utvrdili da li su one izmenjene u okviru zaštićenog dela i u do sada neistraženim okolnim područjima, odnosno da li ima potencijala za povećanje površine po zaštitom na ovoj teritoriji.

Zlatibor 2.JPGInicijativu za izmenu Uredbe o proglašenju Parka prirode „Zlatibor“ podnele su opštine Čajetina, Nova Varoš i Priboj i Grada Užice, na čijim se teritorijama prostire Park prirode. Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i opštine Čajetina, na kojoj se nalazi najveći deo Parka prirode pod zaštitom, razgovarali su o razvojnim planovima opštine koji mogu bitno da utiču na zaštitu planine Zlatibor, jer je cilj da se istovremeno vodi računa o interesima razvoja opštine i o zaštiti prirode.

Vlada Republike Srbije proglasila je Park prirode „Zlatibor“ zaštićenim područjem od izuzetnog značaja 2017. godine. Površina Parka prirode je 41.923,26 hektara, od čega je 43,31% u državnom vlasništvu, a od ukupne površine je Prvim i najvišim stepenom zaštite obuhvaćeno 4,69 % ovog područja, II stepenom 45,93% i III stepenom 49,38% ukupne površine područja Parka prirode „Zlatibor”.

Jedno je od najvrednijih područja u Parku pridrode je kanjonska dolina reke Uvac, sa brojnim dolinskim meandrima, čije su vode prema postojećim indikatorima u prvoj klasi kvaliteta.

Na ovom području nalaze staništa brojnih retkih i ugroženih biljnih vrsta. Na Preliminarnoj Crvenoj listi flore Srbije nalazi se 80 taksona, a na celokupnom prostoru 76 endemičnih taksona. Zbog velikog bogatstva i raznovrsnosti, područje Parka prirode „Zlatibor” je stanište značajnih populacija leptira, ptica, sisara, ribljih vrsta, od kojih je, primera radi, značajna vijunica, strogo zaštićena vrsta.

Posebnu lepotu i prepoznatljivost Parka prirode „Zlatibor”, daje tradicionalan način života u starovlaškom tipu naselja, sa dvodelnom brvnarom, kao osnovnim građevinskim oblikom. U nepokretna kulturna dobra spadaju Crkva brvnara u Donjoj Jablanici, Crkva brvnara u Dobroselici, Manastirski kompleks Uvac, kao i nekoliko evidentiranih dobara.